Jönnek az önvezető autók, és elveszik a sofőrök munkáját?

A negyedik ipari forradalomban járunk, a technológia rohamos léptékben fejlődik, ami természetesen a közlekedést is erősen érinti. Az önvezetés már nemcsak a jövő, hanem egyben a jelen is – bizonyos mértékben. Ahogy joggal aggódhatnak a programozók, a szöveges tartalomgyártók a mesterséges intelligencia, vagy a gyári munkások a humanoid robotok miatt, úgy a sofőrök számára is valós “veszély” az önvezető technológia elképesztő fejlődési dinamikája.

Egyelőre nem kell félnie a sofőröknek, futároknak

Az viszont megállapítható, hogy egyelőre és a következő években még azért bőven akad majd munkalehetőség azoknak, akik autót szeretnének vezetni. A távoli Amerikában is így van ez még, nemhogy itt Európa szívében, Magyarországon – azon belül is a csodás Mecsek lábánál, Pécsen. Egy ilyen forgalmas városban, ami üzleti és turisztikai szempontból is jelentős, elég csak megnézni a helyi álláslehetőségeket. Logisztikai cégeknél sok a futár állás Pécs fuvarozás szektorában, de éttermek, vagy akár a pogányi reptérre érkezők is alighanem szívesen vesznek igénybe személyszállítási szolgáltatásokat. A lehetőségek adottak, számos egyéb munkalehetőség közül válogathatnak az érdeklődők: PecsAllas.hu.

- Hirdetés -

Az okoseszközök és a technológia a sofőrök munkáját is segíti

Rettegés és tagadás helyett érdemes inkább kihasználni napjaink technológiai lehetőségeit. Egy futár vagy sofőr munkanapja már aligha létezhet például GPS vagy valamilyen egyéb navigációs eszköz / applikáció nélkül. Ahogy az új autókban a vezetést támogató eszközök és rendszerek is nagy mértékben segíti a biztonságos szállítást.

Az önvezető technológia persze hamarosan hazánkban is elterjedhet bizonyos fokig. Itt azonban több szintről beszélünk, nem arról, hogy rögtön ki kell venni a sofőröket az autóból. Így tehát a sofőrök legfeljebb egy még nagyobb könnyítést kapnak, akárcsak a robotpilóta a repülés esetén.

Felkészülés a jövőre – mi lesz a sofőrökkel, ha elterjed az önvezető technológia?

Napjaink folyamatai alapján persze elképzelhető és reális kép, hogy eljön a nap, amikor már a legmagasabb szintű önvezető technológia lesz jelen Magyarországon is. Amerikában is beszállhatunk már olyan taxiba, ami magától elvisz A-ból B-be. De ez azért még messze van – az unokáinkat viszont már nem biztos, hogy arra kell biztatni, hogy álljanak taxisnak vagy kamionsofőrnek!

pecsallas.hu