Katonai delfinek jelzik az illetéktelen behatolást

A krími katonai bázis közelében víz alatti karámot fedeztek fel a műholdfelvételeken, amiből arra következtetnek a felderítők, hogy olyan kiképzett delfinek találhatók bennük, amelyek felismerik a közelgő fegyveres veszélyt – írja cikkében a Popular Mechanics.

„Az orosz haditengerészet két delfinketrecet helyezett el a szevasztopoli kikötő bejáratánál, közvetlenül a partnál” – írja H.I. Sutton, tengerészeti elemző. „Ezeket februárban, az ukrajnai invázió idején telepítették a műholdképek szerint.” Az itt látott tárgyak megegyeznek azokkal, amelyeket Sutton 2020-ban azonosított a szíriai Tartúszban lévő orosz haditengerészeti támaszponton.

A hidegháború idején a Szovjetunió katonai delfinkiképző létesítményt tartott fenn Szevasztopolban. Az intézmény az állam felbomlásával ukrán kézbe került, majd vidámpark lett belőle.

- Hirdetés -

A delfinek arra szolgálnak, hogy megvédjék az adott területet az ellenséges erők beúszásától, akik aknákat és robbanótölteteket helyeznének el a víz felszíne alatt. Ezen állatok által az emberek jelzést kapnak az ilyenfajta tevékenységekről, s megakadályozhatják a műveletet.

A tengeri emlősök alkalmazása katonai célokra nem áll távol Oroszországtól. Ismertek az erre irányuló programjaik. 2019-ben sikeresen megszökött ebből a programból egy beluga bálna, akit Norvégia partjainál detektáltak, s azóta a Hvaldimir becenevet viseli.

Rövid videó Hvaldimirről:

Az amerikai haditengerészet is képez tengeri emlősöket katonai feladatok ellátására. Palackorrú delfineket és oroszlánfókákat vetnek be a víz alatti aknák felderítésére, valamint arra, hogy segítsék az illetéktelen búvárok detektálását, valamint elfogását. A haditengerészet az állatokat kizárólag figyelmeztető rendszerként használja, támadásra nem.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -