- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kellenek a raktárba humanoid robotok?

A Digit a járvány után készen áll arra, hogy elkápráztassa a logisztikai cégeket. De biztosan szükség van rá? Az Agility Robotics emberszabású robotjáról a 2019. februári bejelentése óta annyit lehetett hallani, hogy zajlik a fejlesztése, aztán derült égből villámcsapásként néhány hete érkezett egy videó, amelyen a már rendelhető státuszba lépett eszköz önállóan rendszerez, vagy vesz át és továbbít tárolórekeszeket. Az amerikai gyártó kisfilmjében elhangzik: „ideje másképp gondolkodni a munkaerő fogalmáról”, és a látottak alapján igazuk lehet.

A 2015-ben alapított cég Jonathan Hurst társalapító lassan két évtizedes kutatásait használva kezdett járóképes robotok tervezésébe, azzal a szándékkal, hogy utolsó kilométeres logisztikai feladatokat, automatikus vizsgálatokat, szórakoztatási célokat és egyetemi kutatásokat szolgáljon ki. A csak lábakkal rendelkező első gépet, Cassie-t a szenzorfejű Digit követi a porondon, de elődjét jócskán lekörözve kilépett a projekt kategóriából: van szlogenje („Made for work”), és kereskedelmi forgalomba került.

Sok más ipari alkalmazáshoz hasonlóan Digitnek nem az a célja, hogy szemrevaló legyen (nem is az), viszont annál fontosabb a funkcionalitás és a praktikum. Kobotról van szó, ami ismétlődő, unalmas, veszélyes logisztikai feladatoktól kíméli meg az embereket. A jól működő lábakkal, karokkal és karcsú felsőtesttel ügyesen egyensúlyoz – pontosan úgy, ahogy a tárgy mérete és súlya megköveteli, nem jön zavarba lépcsőzéstől, ajtónyitástól, objektumok és emberek kikerülésétől sem, sőt, talpra pattan, ha elesik. A függőleges felépítés további hozadéka az, hogy Digit bármely meglévő infrastruktúrába telepíthető – engedélyeztetés, nagyobb energiafelhasználás vagy munkaterület-átalakítás nélkül.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érzékelés integrált
Irányítás fedélzeti számítógép
Mobilitás: karok / lábak négyirányú / kétirányú
Felhasználási terület kültér / beltér
Akkumulátor validált (UN 38.3) lítium
Üzemidő egy feltöltéssel 3-4 óra (terhelésfüggő)
Max. terhelhetőség 18 kg

Autonóm, de „nevelhető”: Digit használható egyrészt a gyártó átfogó szoftvere szerinti irányítással és percepcióval, de magunk is fejleszthetünk az API sajátosságain, hogy jobban igazodjon a vállalkozásunk feladataihoz. Nem mintha nem lenne ügyes, hiszen –  akárcsak egy ember – először maga felé húzza a polcon lévő tárolót, majd emelés előtt újrafogja, és ha leteszi valahová, még egy apró lökéssel ellenőrzi is, hogy megfelelően áll-e a helyén.

Bár mindez megkapó – hiszen mégiscsak egy robot hajt végre emberi feladatokat, emberi mozdulatokkal –, azért felvetődik a kérdés, hogy valóban szükség van-e dobozmozgató humanoidokra, ha ehhez hasonló feladatokat más, például kerekeken guruló vagy kötött pályán közlekedő robotok ugyanúgy vagy még hatékonyabban el tudnak végezni, már évek óta? A válaszhoz érdemes figyelembe vennünk: ha elfogytak a dobozok, akkor a tologatásukra épített gépek csendben ülnek a sarokban, amíg nem jön még több doboz, miközben Digit egy sor további munkára befogható – épp az emberszerű dizájn miatt.

Az Agility Robotics kijelentette: sosem az volt fókuszban, hogy humanoidot építsenek, hanem az, hogy építsenek egy humanoidot, ami szélesíti a mobilitás lehetőségeit, emberek köré épült környezetekben. A legtöbb tér ugyebár ilyen, mert ha valami balul sül el, és a rendelkezésre álló gépek nem tudják folytatni a munkát, akkor a dolgozóknak kell. De mostantól Digit is képes rá – bárhol, bármikor, órákon át, pihenőidő nélkül. Munkára termett.

Gábor János, NEW technology
A cikk a NEW technology magazin 5. számában jelent meg. Olvasd el Te is ingyenesen és iratkozz fel!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet