Kemoterápiás gyógyszereket és vérmintákat szállítanak a drónok

Northumberland régióban. Az Uncrewed légi járművei már meg is kezdték a kísérleti munkát, amivel nehezen elérhető területek orvosi rendelőit és kórházait látják el létfontosságú készítményekkel – adta hírül a The Engineer. A kísérleteket a Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust végzi, együttműködve az Apian orvosi drónlogisztikai startup céggel.

Miután az Egyesült Királyság Polgári Légiforgalmi Hatósága (CAA) engedélyezte a BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) műveleteket az elkülönített légtérben, engedélyt adott a május 12-ig tartó tesztrepülésekre. A drónok az ashingtoni Wansbeck Általános Kórház, az Alnwick Infirmary és a Berwick Infirmary között teljesítenek szolgálatot, abban a reményben, hogy jelentősen csökkentik a ma még sokáig tartó és rendkívül körülményes szállítás időtartamát és karbonlábnyomát, tehát összességében hatékonyabbá teszik a gyógyszerek áruforgalmát.

A néhány hónapos kísérleti időszak során a gépek logisztikai adatokat is gyűjtenek, valamint felmérik a betegélményre, a személyzet erőforrásaira és a környezeti előnyökre gyakorolt hatást.

- Hirdetés -

 „A lefedett területünk, valamint az általunk irányított kórházak és egyéb helyszínek száma miatt létfontosságú, hogy hatékony logisztikával juttassuk el a szállítmányokat oda, ahová kell” – érvelt az új megoldás mellett Sir James Mackey, a Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust vezérigazgatója. „A drónok használata segíthet abban, hogy a fontos gyógyszereket és készleteket jobb és intelligensebb módon szállítsuk, ezért kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak a tesztrepülések. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a lehető legjobb ellátást nyújtsuk a peremközségeinkben, így az Alnwick és Berwick felé vezető logisztikai útvonalak kulcsfontosságúak.”

A projektben Swoop Aero Kookaburra III típusú eVTOL-ok fogják szállítani az egészségügyi eszközöket. Ezek a Skyports Drone Services által kezelt UAV-k legfeljebb 3 kg hasznos terhet képesek szállítani, legfeljebb 110 km/órás sebességgel. A kísérleti időszakban eleinte napi hat repülést hajtanak végre, majd fokozatosan emelik a járatsűrűséget, míg el nem jutnak a napi 15 szállításig, amelyek során elsősorban kemoterápiás gyógyszereket fognak vinni Alnwickbe, valamint a berwicki kórházba. A forgalom kétirányú lesz, hiszen a gépek visszafelé sem üres kosárral, hanem a két település intézeteinek patológiai mintáival fognak repülni a Wansbeckben lévő dokkig. A kivitelező cég és az egészségügyi szervezet azt állítja, hogy a szállítható tárgyak között sok minden lehet a fentebb írt példákon túl is. A drónok vércsomagokat, orvosi felszereléseket, sőt, postai küldeményeket is célba juttathatnak.

 „Ez a kísérlet az Apian Solentben végzett munkájára épül” – utalt vissza az Apian társalapítója és orvosigazgatója, Dr. Christopher Law arra a repülésre, amikor a világon először teljesítették drónnal kemoterápiás gyógyszerek kézbesítését és az Egyesült Királyságban első alkalommal vényköteles gyógyszerek szállítását. „Bár még sok munka van hátra, mielőtt az UAV-k autonóm módon működhetnek a nem szegregált légtérben, az Apiannak ugyanannyi és ezzel ellentétes mennyiségű bizonyítékot kell gyűjteni arról, hogy az igény szerinti szállítás hogyan befolyásolhatja az egészségügyet, ahogyan a saját életünket is.”

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -