Képességeihez mérten szuperolcsó LiDAR jelenik meg

A PreAct Technologies bejelentette új, nagy teljesítményű, de olcsó szenzorcsaládja, a Mojave LiDAR megjelenését. A gyártó szerint a termékek számos alkalmazáshoz társíthatók, így intelligensváros-projektekben, robotikában, rakományellenőrzésben, oktatásban, egyetemi kutatásban, épületmegfigyelésben, egészségügyben vagy akár mezőgazdasági tevékenységekben is jól szolgálhatja a felhasználókat.

„Mivel egyre több iparág fedezi fel a LiDAR-érzékelők erejét a kiváló minőségű adatok szolgáltatásában, miközben az egyéni adatvédelem is megmarad, tudjuk, hogy a technológiánk tökéletesen illeszkedik ezekhez az alkalmazásokhoz” – vélekedett Paul Drysch vezérigazgató. „Az érzékelőt azért hoztuk létre, hogy a vállalatok nagy sűrűségű pontfelhőkön keresztül követhessék nyomon a termelést vagy a munkát. A pontfelhővel sokkal több hasznos adatot kapunk – például a tárgyak pontos helyét és mennyiségét.”

A Mojave az egyetlen olyan flash LiDAR a piacon, amit a nem autóipari igények kielégítésére terveztek. Szoftveresen definiálható képességeivel, két százalék alatti hibahatárával és 350 dolláros (kb. 125 ezer forintos) kiskereskedelmi árával ráadásul az első valóban tömegpiaci LiDAR-nak tűnik, hiszen hasonló képességű eszközök ennél jelentősen magasabb áron érhetők csak el.

- Hirdetés -

Kiskereskedelem

A Mojave kiskereskedelmi környezetben olyan kulcsfontosságú problémákat kezel, mint a vásárlói forgalmi minták és a viselkedés felvázolása, a termékkészletezés, a raktárlogisztika vagy akár az erőszakos cselekmények észlelése.

Betegfigyelés és biztonság

Az orvosi és rehabilitációs létesítmények a betegek mozgásának megfigyelésére használhatják, hogy minimalizálják az esés, a mozgáshiány és más potenciális veszélyek, például illetéktelen látogatók okozta biztonsági rések kockázatát.

Robotika

Az új LiDAR megfelel a gyártás, a logisztika és más, robotikai alkalmazásokra támaszkodó iparágak szigorú automatizálási igényeinek. Precizitásával, biztonságával és térérzékelési képességeivel – a PreAct állítása szerint – felülmúlja a piacon kapható többi érzékelőt.

Intelligens városok

Az utazási és tömegközlekedési szokások vagy viselkedési minták monitorozása kritikus fontosságú egy intelligens közlekedési rendszer (ITS) megvalósításához.

Oktatás és egyetemi kutatás

Az egyetemi laboratóriumok és központok világszerte elkötelezettek abban, hogy tesztkörnyezetet biztosítsanak annak feltárására, hogy a szenzortechnológia hogyan tehetné jobbá az életünket.

A PreAct Mojave LiDAR 2023 szeptemberében jelenik meg, de sok helyen már most előrendelhető.

Gábor János, NEW technology