Kész a lépcsőmászó négykerekű robot

A robotkutya alkatú, de mind a négy lábán egy-egy kerékkel is rendelkező, általános ipari és logisztikai felhasználásra szánt robot elképesztően mobilis. Az egyelőre kissé fantáziátlan, W1 nevű eszközt a kínai Sencsenben működő LimX Dynamics mutatta be.

A gyártó LimX Dynamics Motion Intelligence technológiáján nyugvó W1 érzékelési és mozgásvezérlő algoritmusokkal, illetve több, saját fejlesztésű aktuátorral képes lenyűgöző teljesítményre. A gép képes szinkronizálni a lábai és kerekei mozgását egyenetlen talajon, szintkülönbség esetén, szűk helyen, emelkedőn és lejtőn, valamint lépcsőn felfelé és lefelé menet. Hihetetlenül ügyes, hiszen a mozgásokra, amiket előre végrehajt, tolatva is képes, gyakorlatilag ugyanakkora sebességgel. A kerekek láthatóan nemcsak a feszesebb tempóra és a még összehangoltabb, stabilabb mozgás kivitelezésére alkalmasak, hanem a gyorsabb megállásra is. A bemutatott képsorok alapján nem egyszerűen lefékez, hanem a kerekek egy része hátramenetbe kapcsol, hogy biztosan ne guruljon bele például egy útját akadályozó objektumba vagy emberbe.

A vállalat szerint a lábak és a kerekek előnyeinek kombinálása a valós idejű terepérzékeléssel sikeresen biztosítja a W1 mobilitását különböző terepeken. A LimX szerint az eszköz kitűnően alkalmazható lesz olyan bonyolult műveletekre, amelyek gyakran felmerülnek ipari ellenőrzés során vagy logisztikai, beszállítói, kutató és oktatási feladatok területén.

- Hirdetés -

A robot a LimX Dynamics saját fejlesztésű aktuátorait használja, hogy maximalizálja a lábak és kerekek strukturált képességeit. Az aktuátorok nagyon dinamikus mozgással és az akadályokat szinte tökéletesen leküzdő képességekkel ruházzák fel a W1-et.

„Az általános célú, lábakon járó robotok a technológiai robbanás időszakát élik: kialakult és tovább bővül az alapkutatás és a kereskedelmi hasznosítás metszéspontja” – állítja Wei Zhang, a LimX Dynamics alapítója. „A megfelelő időben választottuk első zászlóshajó termékünknek a W1 kerekes négylábú robotot. A csúcstechnológia révén képesek vagyunk megoldani azokat a régóta fennálló problémákat, amelyek eddig akadályozták a többlábú robotok alkalmazását, így lehetővé tesszük a lábakon járó robotok valódi belépését az iparba és az értékteremtésbe.”

Gábor János, NEW technology