Készen áll a bevetésre a nagy teljesítményű lézerfegyver?

Lassú, de magabiztos léptekkel halad a hadsereg a valóban harci képességű, nagy teljesítményű lézerfegyver megalkotása felé. A legutóbb egy Stryker járműre felszerelve gyakorlatoztak az új fejlesztéssel Oklahomában – írja cikkében a Popular Science.

A gyakorlat során két 50 kilowattos lézerfegyverrel dolgoztak – ez az irányított energia első olyan bevetése, amely rövid hatótávon szolgál légvédelmi célokat. A művelet során arra keresték a választ, hogy pontosan meghatározzák a lézerfegyver jellemzőit. A prototípusok minden bizonnyal készen állnak az újabb bevetésre.

„A rendelkezésünkre álló technológia bevetésre kész” – mondta L. Neil Thurgood altábornagy. „Ez egy ajtó, ami a jövőre néz. Most először alkalmaztuk a hadseregben ezt az újfajta fegyvert, és az elvárásoknak megfelelően teljesített.”

- Hirdetés -

A Pentagonnak korábban már voltak elképzelései a lézerfegyverrel felszerelt Stryker járművek bevetésére. A tervek szerint Irakban és Szíriában alkalmazták volna ezeket a terroristacsoportok robbanószerrel felszerelt drónjainak megsemmisítéséhez. Ám végül a konfliktuspontok átkerültek más térségbe, ezért végül nem használták éles helyzetben.

Az elmúlt évek során találkozhattunk lézerfegyverekkel az amerikai hadseregben, ugyanis 5 kW teljesítményű eszközöket már használnak. Az 50 kW erősségű eszköz viszont jelentős ugrást jelent a technológia területén, hiszen sokkal hatékonyabb például drónok és kisebb rakéták kiiktatására.

A vezérkar úgy tervezi, hogy lézerrel felszerelt Stryker-csoportot már 2022-ben szállíthatnak a harci egységeikhez. 2021-re pedig négy zászlóalj felállítását tűzték ki célul. A szakemberek ezen felül még dolgoznak egy 300 kW-os, közvetett tűzvédelmi képességgel rendelkező, nagy energiájú lézerfegyveren is, amelynek az elkészülési céldátuma 2024 – a fejlesztés a nagyobb rakéták megsemmisítését hivatott elérni.

Némethi Botond, Okosipar.hu