- Hirdetés -

- Hirdetés -

Készítsen saját lézervágót otthon!

Annak, hogy milyen gépeket lehetünk képesek elkészíteni saját otthonunkban, ma már szinte csak a képzelet szab határt. Az internetnek, az Arduino eszközöknek, a Raspberry Pinek hála csak az idő és némi pénz állhat a kreatív, műszaki érdeklődésű emberek útjába. Egy dolog azonban biztos: ha házilag barkácsolt eszközökre gondolunk, akkor nem feltétlenül a lézervágó lesz az első, ami eszünkbe jut. Pedig valaki megcsinálta.

Az Instructables.com oldalon rengeteg DIY eszköz elkészítéséhez található leírás vagy éppen videó, a most következő bejegyzést is ezen az oldalon osztotta meg egy felhasználó.

A MichielD99 néven író készítő körülbelül egy évvel korábban szeretett volna vásárolni egy CO2 lézervágót saját projektjeihez. Az egyik fő akadály számára az volt, hogy a lézervágók nem olcsók, főleg nem azoknak a hobbistáknak, akik nagy vágási területet szeretnének. „Természetesen a magas árért fantasztikus szoftvereket és ügyfélszolgálatot is kap az ember, amikor lézervágót vásárol, de én csak 17 éves voltam, amikor elkezdtem ezt a projektet, és egyszerűen nem volt elég pénzem” – írja bejegyzésében. „Ezért építettem saját gépet.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Azt érdemes tudni, hogy MichielD99 korábban már készített egy hasonló eszközt, ám az csak egy gyenge, MDF lapokból készült prototípus volt, míg a most közzétett „recept” alapján sokkal korrektebb gépezetet kapunk. Ezt a gépet egyúttal az iparművészeti tanulmányai zárásaként is készítette a tervező, ami szintén okot adott a minőségi kivitelezésre. Az előzetes kutatás során a lézerekkel történő vágással kapcsolatos leírásokra összpontosított, mert elképesztőnek tartotta, hogy pusztán fény segítségével is vághat tárgyakat.

A szóban forgó lézervágó 40W-os CO2 lézert használ, vágási területe nagy, 1000×600 mm, és érintőképernyős a vezérlőrendszere. Az egész projekt körülbelül 1900 euróba került, ami még mindig sok pénz ugyan, de az alkotó saját elmondása szerint feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy jó minőségű eszköz legyen a végeredmény. „Kiváló minőségű anyagokból kellett megépíteni, hogy ne essen szét két év alatt” – írja. „És ez az ár még mindig nagyon alacsony egy ilyen nagy vágási felületű lézervágó bolti árához képest.”

Ráadásul ezért az árért nemcsak egy lézervágót kap, aki belevág a projektbe, hanem fantasztikus élményt és felbecsülhetetlen tudást is.

Az eszköz programja két mikrokontrolleren fut, egy Arduino GRBL-vel és egy Raspberry Pi érintőképernyővel, hogy önállóan vezérelhető legyen. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség számítógépre ahhoz, hogy fájlokat küldhessen rajta a felhasználó. Az érintőképernyő még nem tökéletes, így a mellékelt videóba és részletes leírásba csak olyan extra funkciók vezérlése került bele, mint a lámpák, a légsegítő, a szivattyú vezérlése. A ház kialakításakor fontosak voltak a megfelelő óvintézkedések, így ennek a kialakítása olyan, hogy a lézer csak zárt fedél esetén képes aktiválódni.

Amennyiben bárki kedvet kapna a megépítéshez, fontos, hogy a lézer tesztelésekor mindig használjon védőszemüveget, hiszen még a sugár tükörképe is nagyon veszélyes a szemnek!

A projekttel kapcsolatos részletes leírás és videó a itt érhető el. 

Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet