Kétszer ennyi megújuló energia csökkentené csak igazán a rezsit

Ambiciózus célt lebegtet egy finn technológiai vállalat, a Wärtsilä friss riportja. Az energia európai jövője című tanulmányukban kifejtik: egy jól ütemezhető növeléssel 2030-ra megduplázható a kontinens jelenlegi zöldenergia-termelése. Mindez – modern elosztó technológiák segítségével – nemcsak az orosz gáztól való teljes függetlenedést tenné lehetővé, hanem azt is, hogy bezuhanjon a villamosenergia ára.

A finnek riportját elemző The Engineer azt írja, hogy jelenleg az európai energiamix kb. 33 százaléka származik megújuló forrásokból, de 80 gigawattos emeléssel 60 fölé érhetnénk, már az évtized végére. Ha megtörténne – és a vállalat épp efelé igyekszik terelni a döntéshozókat –, akkor 52 százalékkal, összesen 5,456 TWh-val csökkenne a földrész gázfogyasztása. Ez 3,5 év Oroszországból érkező gázimport mennyiségével egyezik meg.

A modellezéshez a 27 EU-tagállamot, illetve Nagy-Britanniát, Norvégiát, Svájcot és a Balkánt vették alapul, úgy, hogy az országok aktuális erőműveinek költségeivel, az üzemanyagárakkal és a szén-dioxid-kibocsátás mértékével is kalkuláltak. A következő nyolc év szél- és napenergia-termelését a várható időjáráshoz viszonyították, illetve hozzátettek másféle megújuló forrásokat, így geotermikus, gázmeghajtású és turbinás hőerőműveket.

A Wärtsilä modellje alapján 2030-ra nemcsak a drága fosszilis üzemanyagok terhelése, hanem a villanyszámla is csökkenne – mindenki számára több mint tíz százalékkal. A megújuló forrásból származó, technológiai rezsicsökkentés nyolc év alatt nem kevesebb mint 323 milliárd eurót (119.187 milliárd forintot, vagyis kb. 26 darab Paks II projektet) spórolna meg az európai háztartásoknak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#