- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kézzel elérhető kiterjesztett valóság a gyártásban

A MACH-TECH – IPAR NAPJAI – AUTOMOTIVE HUNGARY kiállításon a  Sheldon Invest Kft. jövőbe mutató fejlesztést tett közkinccsé. Kiterjesztettvalóság-szoftverek fejlesztésére specializálódott partnerükkel az Arkite kezelővezetési rendszert ismertették a Sheldon Invest standjánál. Az Arkite valós idejű digitális utasításokat ad a munkaállomáson, mindezt kiterjesztett valóságon keresztül. A befejezett kézi műveleteket automatikusan validálja. A cél a hibák minimálisra csökkentése, ezáltal a teljesítmény optimalizálása.

Az Arkite egyik fő eleme egy 3D érzékelő, amely a gyártóiparban követi a dolgozók tevékenységét. Nevezhető az összeszerelési folyamat virtuális asszisztensének, hiszen a szakember válla fölött átnézve irányítja a kezét és együtt gondolkodik vele. Ha hibás sorrendben, nem a megfelelő elemeket illesztené össze, az Arkite beavatkozik, ezáltal a munkavállaló idejében tud korrigálni. A rendszer teljesen érintésmentesen működik, a 3D érzékelő technológiát intelligens szoftverrel kombinálták.

Az eszköz több komponensből áll. Tartalmaz egy programozott kivetítőegységet, amely a teljes folyamatot megjeleníti a munkaasztalon és magán a munkadarabon, az operátor a vizualizációt követi és lépésről lépésre végzi a műveleteket. Az infrakamera fontos eleme a konstrukciónak, ugyanis ez figyeli az összeszerelést. A nem megfelelő mozdulat, szerszám vagy alkatrész használatát figyelmeztető fény-, valamint igény szerint hangjelzéssel akadályozza meg. Az összehangolt működésnek köszönhetően például a csavarbehajtó gombját sem engedi benyomni, ha az eszközt nem megfelelő pozícióban tartja az operátor. A szoftver lehetővé teszi, hogy szinte korlátlan számú munkafolyamatot programozzanak bele, amelyek között percek alatt válthat a termelés vezetője. Programozása rendkívül egyszerű, a betanítást követően könnyedén elvégezhető. Az összeszerelési folyamatot segíti továbbá, hogy a bármely nyelvre testre szabható szövegek mellett rövid videók is támogatják a munkát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Az Arkite méri a munkafolyamatokat, az összegyűjtött gyártási információkat pedig valós időben továbbítja az adott adatbázisba, ennek köszönhetően akár SAP, ERP vagy MES rendszerekbe is integrálható” – hangsúlyozza a fejlesztés előnyeit Rigó Zoltán, a Sheldon Invest SUA menedzsere. „Két globális trend megoldására nyújt alternatívát a felhasználása. Az operátorok betanításához nincs szükség külön erre a feladatra kijelölt szakemberre, a virtuális munkatárs elvégzi ezt. Továbbá a gyártósorról kieső munkaerő szinte azonnal pótolható, előzetes ismerettel nem rendelkező dolgozót is alkalmazhatunk, hiszen minden lépés megjelenik digitálisan kivetítve. Az Arkite a legégetőbb problémákra kínál megoldást: a munkaerőhiányra, a képzett szakember hiányára és a nyelvi problémákkal küzdő munkaerő támogatására.”

A belga székhelyű anyacég innovatív megoldását Magyarországon a Sheldon Invest Kft. forgalmazza. Online, vagy dunaújvárosi telephelyükön örömmel nyújtanak részletes tájékoztatást.

Sheldon Invest Kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet