- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ki szemetelt a Marson?!

Embert még nem sikerült a vörös bolygóra juttatnunk, de máris szemetelünk – szúrta ki a mérnökök nem kis meglepetésére a NASA marsjárója, a Perseverance. A pár napja lőtt képet a hivatalos Twitter-oldalán osztották meg, és jól látható rajta a történelmi pillanat, amikor az emberiség először belepiszkított az érintetlen tájba – valószínűleg egy, a leszállás közben elszabadult hőtakaródarabbal.

Az Amerikai Űrügynökség közleménye szerint a Perseverance tavaly februári landolása során a rakétameghajtással fékező egység teflonborításából szakadhatott le egy darab, ami aztán két marsi szikla közé ékelődött. Ez a fényes holmi ugyebár egy olyan termikus takaróból származik, ami a légkörbe érkezés, majd nagy sebességű zuhanás során védte a marsjárót az extrém hőterheléstől.

 „Az a fényes fóliadarab a hőtakaró része – egy olyan anyag, amit a hőmérséklet szabályozására használnak. Meglepett, hogy itt találtam rá: az ereszkedő szakaszom ugyanis kb. két kilométerre van innen. Ez itt ért földet, vagy a szél fújta ide?” – tweetelte a NASA a Perseverance „nevében”.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az amerikaiak legutóbbi marsjárója asztrobiológiai kutatásokat végez a bolygó felszínén: az élet nyomait, például egykori mikrobák maradványait keresi. Ezenfelül geológiai vizsgálatokra is befogják, valamint próbálják modellezni, hogy milyen volt a Mars klímája akkor, amikor – a feltevések szerint – még tengerek borították. Ha a saját maga által vitt szeméten túl valami érdekesebbet is talál, újabb rekordot jegyezhetnek fel a neve mellé, azon túl, hogy ez az első ember alkotta eszköz, ami vitt magával egy drónt és meg is reptette azt.

A rover által összegyűjtött kőzetmintákat és regolitot már egy, az Európai Űrügynökséggel közös küldetéssorozat keretében szeretnék hazahozni, valamikor a következő pár évben.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet