- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kiadták az első nagy AI-rendeletet – erről szól a szabályozás

A Joe Biden által október végén aláírt törvénycsomag az amerikai védelmi termelési törvény alapján előírja, hogy a legnagyobb teljesítményű mesterségesintelligencia-rendszerek fejlesztői osszák meg biztonsági teszteredményeiket és más kritikus információikat a kormánnyal. A világ más nemzetei számára is referenciaértékű törvény nem újkeletű: ugyanilyen szabályokat érvényesítettek a Covid-19 idején a lélegeztetőgépek gyártására is – emlékeztet az eeNews.

A rendelet felszólítja az Egyesült Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetét (NIST), hogy a nyilvános kibocsátás előtt állítsa össze a biztonságot garantáló tesztelési szabványokat, illetve dolgozzon ki eszközöket és teszteket annak biztosítására, hogy az AI-rendszerek biztonságosak, védettek és megbízhatóak legyenek.

Az amerikai Belügyminisztérium ezeket a szabványokat a kritikus infrastrukturális ágazatokra fogja alkalmazni, és létrehozza a mesterséges intelligencia biztonságával és védelmével foglalkozó testületet. „Ezek együttesen a legjelentősebb intézkedések, amelyeket a kormányok valaha is hoztak a mesterséges intelligencia biztonságának előmozdítása érdekében” – állítja a kormány.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szabályozás célja a Biden-kormány szerint összetett: egyrészt tovább kívánja pörgetni az AI-ban rejlő előnyöket, másrészt elkerülné, hogy a technológia nemzetbiztonsági kockázatot teremtsen – elemzi a helyzetet a The Verge. Az oldal megjegyzi: bár a kormányzati szándék az AI-használat kiterjesztésének ösztönzése (főleg a nemzetbiztonság, a közegészségügy és a gazdaság terén), rövidebb pórázra fogná a technológiát. Fontos cél, hogy felfedjék a mesterségesintelligencia-modellek sebezhetőségeit, például azokat, amelyekkel megkerülhetők a rosszindulatú felhasználási esetek, például a rosszindulatú szoftverek létrehozását megakadályozó ellenőrzések.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet