Kibertámadással sem lehet lekapcsolni az áramot

Az amerikai kutatók által kifejlesztett, ún. Kényszerített Kiberkommunikációs Eszköz (C3D) sikeresen blokkolt egy túlterheléses támadást, ami már messze túljutott a villamosenergia-hálózat informatikai rendszerén, mégsem tudott fizikai kárt okozni. A teszt során távoli hozzáférési kísérletek sorát küldték rá, de végig állta a sarat, ezzel beiktattak egy utolsó utáni pontot is, ahol még megelőzhető a baj. A megoldás nemcsak külső támadás, hanem extrém időjárás hatásai ellen is védheti a hálózatokat, illetve segíthet egyensúlyozni a különböző megújuló energiaforrások között.

„A létfontosságú infrastruktúra fenntartása a nemzetbiztonság kulcskérdése lett”, érvelt a kutatás mellett a projektet támogató Energiaügyi Minisztérium titkára. Patricia Hoffman hozzátette: elégedettek a kísérletek eredményeivel, ami tovább erősíti az USA villamosenergia-hálózatának védelmét, egyben csökkenti annak sérülékenységét.

A C3D-t az Idaho-i Nemzeti Laboratórium (INL) és az új-mexikói Visgence tervezte, majd mutatta be. Az eszköz fejlett kommunikációs rendszere az éles teszt során is automatikusan megfigyelte és kiszűrte a megszakítók felé küldött, nem odaillő parancsokat. Jake Gentle, az INL programmenedzsere szerint az eredmény azért lelkesítő, mert a kibertámadások napjainkra olyan kifinomultak lettek, hogy némelyiket szinte lehetetlen időben észrevenni. A C3D ugyanakkor annyira mélyen helyezkedik el a rendszer belsejében, hogy egy rosszindulatú utasítás akkor sem jut el a megszakítókig, ha az informatikai rendszert korábban elérte.

Az eszközt az ipari igények felmérése és a modern kiberfenyegetések vizsgálata után dolgozták ki. Különlegessége, hogy fizikailag beiktatható a védőrelék kommunikációs hálózatába, és valóban sikeresen blokkolja az online térből érkező idegen parancsokat, mielőtt azok kárt okoznának a hálózatban. Bár a projektet egy amerikai hatóság támogatta, nem kizárólag állami felhasználásra szánják. A technológiai és szoftvercsomagot a közeljövőben további teszteknek vetik alá, majd a magánszektor számára is elérhetővé teszik.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: The Engineer)

Akár ez is tetszhet