Kiemelkedő fejlődési lendületben vannak a lézervágó gépek

A lézervágó gépek területén az utóbbi időben jelentős és gyors fejlesztések történtek. A fémfeldolgozás üdvöskéjeként számontartott technológia a modern tudomány termékeként van jelen a piacon. A hagyományos, mechanikus vágási módszereket lézernyalábokra váltjuk le, ami egyszerű megoldást nyújt a tradicionális metódus problémáira, egy sokkalta hatékonyabb és jobb minőségű technikával.

2020-ban számos újdonsággal találkozhattunk a nagy múltú lézervágógép-gyártók termékpalettáján. A gyors fejlődéssel együtt a kereslet is megnövekedett, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy az éves növekedési ütemük meghaladta a 30 százalékot. Az innováció pedig kiélezettebb versenyt hoz a lézervágó piacon.

A felhasználási területek nagyban különböznek egymástól, az egyes iparágakban más-más célokkal alkalmaznak lézervágó gépeket. Lapos vágás, háromdimenziós autóipari belső alkatrészek vagy konyhai felszerelések, valamint csövek professzionális vágására használják leginkább, hogy csak néhány területet említsünk. Érdemes megnézni, hogy mit nyújtanak a nagy lézervágó márkák, összegyűjtöttük – a Machinemfg.com cikke alapján – a hat legnevesebb berendezést.

- Hirdetés -

TOP 5 + 1 lézervágógép-gyártó

Megvizsgáljuk, hogy az alábbi márkák által gyártott gépek milyen előnyökkel és hátrányokkal bírnak.

  1. TRUMPF – Németország

Ha nagy mennyiségben szeretnénk egyesével dolgozni, akkor a TRUMPF berendezései jelentik a megfelelő választást. A vágófej cseréje és a vágólencse tisztítása kényelmesen kivitelezhető, ezzel szemben a manuális funkció használata kevésbé egyszerű.

  1. Bystronic – Svájc

A Bystronic gépei a manuális felhasználásban többet tudnak. A feldolgozási paraméterek beállítását a gép automatikusan végzi el. Főként azoknak az operátoroknak ajánlott, akik gyorsan szeretnének eredményeket elérni. Mindemellett a kézi módszer abból a szempontból mégis kevésbé rugalmas, hogy bizonyos anyagok, mint például a melegen hengerelt fémlemezek esetében nem annyira stabil a teljesítménye.

  1. TANAKA – Japán

A japán gyártó által készített berendezések kimagaslanak a többi gép közül egyes paraméterek esetében. A berendezéseik a vastagabb lemezek vágásához tökéletesek, a munkadarab elérheti akár a 30 millimétert is. Elsősorban szerkezeti alkatrészek feldolgozására használják. A nagy munkadarabok és vastag lemezek vágásában egyeduralkodónak számít a piacon.

  1. KOIKE – Japán

A Koike gyártó a nagyméretű lézervágógépekre specializálódott. Óriási előnye, hogy a közepes lemez vágásánál a munkafelület mérete kényelmesnek mondható. Ez jól megmutatkozik például 3×9 vagy 2×6 méteres fémlemezek esetében, ugyanis a munkadarabok közvetlenül elhelyezhetők a munkaasztalon.

Hátránya, hogy mivel a lézergenerátor együtt mozog a géppel, ezért egy három milliméteres vagy annál vékonyabb lemez vágásakor a sebesség jóval alacsonyabb, mint más berendezéseknél. A két japán lézervágógép a vastag lemezek vágásához kiválóan alkalmazható. A meglehetősen nagy és vastag lemezek feldolgozásában verhetetlen.

  1. Mazak – Japán

A világ legintelligensebb lézervágógépeit a japán Mazak gyártja. Nemcsak a 3D-s munkadarabok megmunkálásának képessége miatti technikai fölénye teszi piacvezetővé, hanem a speciális vágási lehetőségek és a szoftveres megoldásai is.  Továbbá olyan eszközökkel szerelték fel gépeiket, amelyekkel a gyors és hatékony munkavégzést támogatják.

+ XLASE (HSG) – Kína

Az XLASE Laser csúcstechnológiás lézervágókkal foglalkozó vállalat, amely globális viszonylatban biztosít magas minőségű berendezéseket. A cég filozófiája szerint gépeikkel a hatékonyságot, az intelligens megoldásokat, a fenntarthatóságot és a folyamatos termékfejlesztést célozzák meg. 2006-os – akkor még itthon is HSG néven – megalapítása óta az XLASE Laser gyorsan fejlődött, mára már több mint száz országban használják a márkát. Legfőképpen precíziós műszerek, autóalkatrészek, konyhai és fürdőszobai berendezések, elektronikai eszközök előállításához és még számos más iparágban zajló gyártáshoz használják az XLASE lézervágógépeket.

E hat lézervágógép-márka által gyártott gépek kiemelkednek a többi gyártó termékei közül, figyelembe véve azt, hogy milyen költséghatékonysággal dolgoznak, milyen szolgáltatást biztosítanak hozzá, és még sorolhatnánk. A fent felsorolt gyártók berendezései folyamatosan változnak és fejlődnek, beszerzésük előtt mindenképpen érdemes megnézni a kínálatot, valamint a felhasználási lehetőségeket.

Némethi Botond, NEW technology magazin

A cikk eredetileg a NEW technology magazin 1. számában jelent meg. 

Akár ez is tetszhet