Kihirdették az ExxonMobil energetikai-innovációs pályázatának nyerteseit

A biogáz-használat technológiai problémáit csökkentő projekt nyerte a világ egyik vezető energetikai cége, az ExxonMobil magyar felsőoktatási hallgatóknak kiírt, The Dual Challenge elnevezésű energetikai-innovációs pályázatát, amelynek keddi, online eredményhirdetésén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára videóüzenetben üdvözölte a vállalat kezdeményezését.

Gulyás Tibor hangsúlyozta, hogy a hasonló versenyeknek köszönhetően a fiatalok közelebb kerülhetnek az innovációhoz.

Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil Hungary ügyvezető igazgatója pedig azt emelte ki, hogy a felkészültségről, kreativitásról és innovatív gondolkodásról tanúskodó pályaművek olyan megoldásokat eredményezhetnek, amelyek egyszerre járulnak hozzá a környezet megóvásához és az életminőség javításához. Az ExxonMobil számára az energiafelhasználásáról és az energia előállításáról szóló gondolatcsere éppolyan fontos, mint az egyre tisztább energianyerést szolgáló műszaki innováció – tette hozzá.

- Hirdetés -

Az ExxonMobil 2000 óta mintegy 16,5 milliárd dollárt fektetett kutatás-fejlesztésbe, ezen belül pedig 10 milliárd dollárt károsanyag- kibocsátás csökkentését célzó kutatás-fejlesztési projektekbe – jegyezte meg.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese vezetésével, aki szerint a felsőoktatási intézmények, illetve az ott tevékenykedő hallgatók, kutatók azok, akik az innovációt „előrébb tudják vinni az országban. A magyar vállalkozások versenyképességét is ezen szereplők partnerségében látja.

Az első helyezett Amir Shabrin projektje lett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem első éves doktorandusza a gáz égése során keletkező égéstermékek kezelésének problémáját vizsgálta. Ezek ugyanis olyan műszaki meghibásodásokhoz vezethetnek, amelyek csökkentik a biogáz-használat megbízhatóságát, és növelik a költségeket.

A második helyen egy költséghatékony „szereld magad” napelem végzett, míg a harmadik egy olyan megoldás lett, amely az otthonok energiafelhasználásának csökkentését szolgálja.

A verseny első helyezettje az ExxonMobil európai technológiai központjába nyert tanulmányutat, Brüsszelbe, míg a másik két projekt készítői a budapesti vállalatánál vehetnek részt egy mentorprogramban.

Közleményük szerint az ExxonMobil magyarországi leányvállalata 2004-ben jött létre, több mint 1800 embert foglalkoztat, akik a kontrolling, könyvelés, informatika, ügyfélszolgálat, kitermelés (upstream), adózási és HR terület valamelyikén dolgoznak. Anyacége, az ExxonMobil Corporation, a világ legnagyobb nemzetközi tőzsdei olaj- és gázipari cége, amely a világ több mint 100 országában van jelen, és 70 ezer embert foglalkoztat.

MTI

- Hirdetés -

- Hirdetés -