Kilenc orvossal, élőben tesztelték a LUNA sebészrobotokat

Kulcsfontosságú fejlesztési mérföldkőhöz érkezett az Asensus Surgical orvostechnikai eszközgyártó vállalat a sebész-beteg kapcsolat digitalizációjában, hangzott a vállalat második generációs sebészeti robotrendszere, a LUNA bemutatója alkalmával – számolt be az eseményről a Robotics & Automation News.

A bemutatónak az észak-karolinai Kutatási Háromszög (Research Triangle Park) adott otthont, ahol in vivo, azaz élő szervezetben (esetünkben sertéseken) elvégzett kísérlet során értékelték a LUNA hardverét, szoftverét és műszereit. A vizsgálatban közreműködő kilenc orvos tizenhárom különböző nőgyógyászati, urológiai és általános sebészeti eljáráson keresztül értékelhette, hogyan vizsgázott az innovatív technológia.

A Surgeon Lab nevet viselő esemény tapasztalatait, valamint az abban résztvevő sebészek meglátásait egy összegző videóban publikálták, ami jelenleg is elérhető a vállalat weboldalán és Youtube-csatornáján. A videó tételesen górcső alá veszi a LUNA sebészrobotcsalád valamennyi tagját, kiemelve a beavatkozásokat segítő, egyedülálló sebészkonzolokat és a berendezés ergonómiai előnyeit.

- Hirdetés -

Anthony Fernando, az Asensus Surgical elnök-vezérigazgatója szerint: „A Surgeon Lab a LUNA fejlesztési útjának mérföldköve. A közreműködő sebészek pozitív visszajelzései megerősítik elkötelezettségünket egy olyan sebészeti robotrendszer fejlesztése iránt, amely nemcsak kiszolgálja a kor elvárásait, hanem túl is szárnyalja azokat. Tapasztalataink összessége hozzájárult a végső fázisban lévő mérnöki prototípusnak a finomhangolásához, és nagyot léptünk a termék véglegesítése felé. A LUNA fejlesztésével és engedélyeztetésével kapcsolatos további részletekről később számolunk be.”

Dr. Amit Trivedi, a New Jersey-i Pascack Valley Medical Center sebészeti osztályának elnöke úgy véli, „a LUNA rendszer lenyűgöző kar-mozgástartományról és műszeres megbízhatóságról tett tanúbizonyságot, olyan precizitást biztosítva, amely a sebészeti beavatkozások során elengedhetetlen.”

A LUNA-t arra tervezték, hogy új szintre emelje a robotizált sebészi gyógyítást. A rendszer gondosan kidolgozott hardver- és szoftverarchitektúrája mellett kiemelendő a LUNA termékcsalád speciális sebészkonzolja, az interaktív érintőképernyője és a szintén részét képező Ultra-HD 3D-s monitor. Emellett a rendszer négy független robotikus karral és egyedi műszerhajtási rendszerrel bír.

A LUNA jelenleg fejlesztés alatt áll, és még nem került benyújtásra az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (az USA Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma alá tartozó szövetségi ügynökség), sem más szabályozó, szabadalmi hatósághoz, azaz piaci forgalomban egyelőre még nem kapható.

Vörös István, Okosipar.hu