Kína az autóipari óriás: két év alatt 6,8 millió EV-t adtak el

Az elmúlt években az autóiparban jelentősen megugrott az alternatív energiával működő járművek (NEV) gyártása és elfogadása. Ahogy a világ a környezetbarátabb jövő felé halad, a NEV-ek a kisebb szén-dioxid-kibocsátásuk és a nagyobb energiahatékonyságuk miatt egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert – írja a China Today.

Kínában a NEV kifejezést a teljesen vagy túlnyomórészt elektromos energiával hajtott gépjárművekre használják, amelyek közé tartoznak a plug-in járművek, az akkumulátoros elektromos járművek, a plug-in hibrid elektromos járművek és az üzemanyagcellás elektromos járművek.

Kína mostanra a NEV-ek gyártásának és használatának vezető szereplőjévé vált. Az elmúlt két évben az eladott elektromos járművek (EV-k) száma Kínában 1,3 millióról 6,8 millióra nőtt. Az USA-ban 2022-ben csak mintegy 800 000 EV-t adtak el.

- Hirdetés -

Globális hatalom az autóiparban

Kínában a NEV-eknek nemcsak a népszerűsége növekszik, hanem az ügyfelek elégedettsége és a járművek teljesítménye is. A J.D. Power and Associates, egy globális fogyasztóvédelmi kutatóintézet nemrégiben készült tanulmánya szerint Kína globális hatalommá vált az iparágban.

Kína arra összpontosít, hogy növelje erejét a globális NEV-piacon, versenyezve az Egyesült Államok és Európa autógyártóival. A globális NEV-játék megnyerése azonban nemcsak az autók gyártásáról szól, hanem az akkumulátorok előállításáról, a ritkaföldfémek bányászatáról és Kína márkáinak világszerte történő elterjesztéséről is.

Kína számos módon segíti az iparágat: nagyvonalú állami támogatásokkal és a lítiumakkumulátor-gyártás bővítésével. A hazai NEV-eladások fellendítése érdekében Kína június 21-én bejelentette, hogy meghosszabbítja a vásárlási adómentességet 2027-ig.

Kanyarban előzi Kína az USA-t, majd vontatni kezdi

Az amerikai és a kínai NEV-ek minőségének összehasonlítása azt mutatja, hogy mindkét ország autógyártói jelentős beruházásokat eszközöltek a kutatás-fejlesztésbe. Az amerikai gyártók, mint például a Tesla, úttörő szerepet játszottak a legmodernebb EV-technológiákban, amelyek nagy hatótávolságú képességekkel és gyors töltési infrastruktúrával büszkélkedhetnek. A kínai vállalatok ezzel szemben a megfizethető árú, fejlett akkumulátortechnológiával és nagyobb hatótávolsággal rendelkező NEV-ek létrehozására összpontosítottak.

A globális verseny erősödésével az amerikai és kínai vállalatok közötti együttműködések és partnerségek egyre fontosabbá válnak. Az autóipar jövője a NEV-ek folyamatos fejlesztésében és elfogadásában rejlik, és mind az amerikai, mind a kínai autógyártók jelentős szerepet játszanak e folyamat alakításában.

Némethi Botond, Okosipar.hu