Kína exportkorlátozást vezet be repülés- és űrtechnológiára

Képünk illusztráció!

Kína július elsejétől korlátozást vezet be bizonyos repülés- és űrtechnológiai készülékek, berendezések, gyártóeszközök, fejlett technológiai know-how és szoftverek exportjára.

A Kereskedelmi Minisztérium, a Vámügyi Főigazgatóság és a Központi Katonai Bizottság felszerelésfejlesztési osztályának körlevele alapján a korlátozó intézkedéseket a nemzetbiztonság védelme, valamint az atomsorompó- és egyéb nemzetközi kötelezettségek teljesítése érdekében léptetik életbe.

A körlevél szerint az exportellenőrzés alá tartozó termékek közé tartoznak a légi és űrhajózási szerkezeti alkatrészek és motorok gyártásával kapcsolatos berendezések, szoftverek és technológiák, a hajtóművek/gázturbinák gyártásával kapcsolatos berendezések, szoftverek és technológiák, az űrruhák sisakvizorjaival kapcsolatos berendezések, szoftverek és technológiák, valamint az ultra nagy molekulasúlyú polietilénszálak.

- Hirdetés -

„Nemzetközi gyakorlattal összhangban exportellenőrzés alá vonunk bizonyos öntvényeket, különleges szálas anyagokat és más kapcsolódó termékeket” – mondta a kereskedelmi minisztérium szóvivője a média kérdéseire adott online nyilatkozatában.

Az exportellenőrzési politika nem irányul egyetlen konkrét országra vagy régióra sem – hangsúlyozza a hivatalok közös közleménye, hozzátéve, hogy a vonatkozó szabályozásoknak megfelelő exportot továbbra is engedélyezik.

A nyilatkozat leszögezi, hogy a kínai kormány határozottan elkötelezte magát a béke és a szomszédos területek stabilitásának megőrzése, valamint a globális ipari és ellátási láncok biztonságának a fenntartása, illetve a vonatkozó szabályozásnak megfelelő kereskedelem fejlesztése mellett.

A nyilatkozat szerint a kormány ellenzi, hogy bármely ország vagy régió Kínából származó, ellenőrzött termékeket olyan tevékenységekre használjon fel, amelyek aláássák Kína nemzeti szuverenitását, biztonságát és fejlődését.

MTI