Kínának is összejött a vertikálisan landoló űrrakéta

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) a Global Times állami médium érdeklődésére erősítette meg, hogy kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó cége, a CAS Space a kelet-kínai Shandong tartományban végezte el a sikeres tesztet – vette észre az Interesting Engineering. A még húsvét előtt végrehajtott kísérletben a SpaceX Falconjainak mintájára épített (de azoknál sokszor kisebb), függőleges landolásra képes, újrahasznosítható rakétát reptettek, majd hívtak haza, hogy az óceánon landoljon.

„A 2,1 méter hosszú, 0,5 méter átmérőjű rakéta prototípusa 93 kilogrammot nyomott a kilövéskor, és két hajtóművel, egyenként 550 newtonméteres tolóerővel repült” – mondta Lian Jie, az intézet vezető mérnöke. A CAS rakéta prototípusa több mint 1000 méter magasra emelkedett, majd zuhanásba kezdett, viszont a motor fordított tolóerejének köszönhetően lelassult, és kevesebb mint 2 m/s-os sebességgel, 10 méteres pontosságon belül, szilárdan landolt.

A mintegy tíz percig tartó kísérleti repülés a rakétafokozatok újrafelhasználásához vezethet, hasonlóan a SpaceX módszeréhez, bár a kínai rakéta leszállási technológiája eltér az amerikai vállalatétól – állítja Lian Jie. „A miénk a hazai technológián alapul, mind szoftveresen, mind hardveresen.”

- Hirdetés -

A tengerre történő visszatérés jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, mivel a dokkoló egység mozgásban lehet, és jóval kevesebb hasznos teherbíró kapacitás veszik el így, a hagyományos, szárazföldi landoláshoz képest.

A sikeres tesztet követően épülő, jövőbeli rakétamodelleket, mint például a Lijian-3-at és a Lijian-3 nehéz hordozórakétát kifejezetten tengerre történő visszatérésre építik, hogy Kína megfizethetőbb és kiterjedtebb űrkutatást tudjon kivitelezni, majd egyszer versenyképessé váljon a jelentős előnyben lévő, nyugati magán űripari cégekkel szemben.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -