Kis és közepes szériák automatizálása a leghatékonyabb módon

Az automatizálás akadályokba ütközhet bizonyos esetekben. A kicsi és közepes szériákat gyártó cégek számára kihívást jelenthet a hatékonyságot növelő cégek gépek beépítése. A jelenlegi trendek alapján a vállalkozásoknak – a produktivitás megőrzése érdekében – az automatizáció jelentős eredményeket hozhat. Az egyműszakos szerszámgép-kiszolgálási feladat önálló működtetése a cél, amihez az Unitech Industries Kft. speciális megoldásokat kínál.

Megéri automatizálni kis- és közepes szériák esetében?

Sokan úgy vélekednek erről: „Nálunk nincsen akkora darabszám, nem éri meg a befektetést” – fejti ki az alapproblémát Kiss Barnabás, az Unitech Industries Kft. tulajdonosa. „Vannak olyan vállalkozások, amelyeknél sokszor változik, mit gyártanak éppen egy adott gépen, ez módosulhat akár egy-kétnaponta vagy hetente. Ha műszakonként változik a metódus, akkor a cég vezetője teljesen megalapozottan gondolhatja úgy, hogy nem éri meg a folyamatot automatizálni. Abból az alapfeltevésből indul ki, hogy a robotcellákat problémás programozni, hiszen rengeteg időt emészt fel, leállásokkal járhat, csak negatív hozományai vannak, végül nem teljesül az elképzelése, és nem térül meg a befektetés. Erre a problémára nyújtunk megoldást a fejlesztésünkkel.”

- Hirdetés -

Az Unitech négy éve kezdte el komolyabban fejleszteni a robotcellás megoldását, annak érdekében, hogy rugalmas lehetőséget biztosítson azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kis- és közepes szériás gyártással foglalkoznak. Az egyszerű programozást igénylő megoldás rengeteg olyan forgácsolási feladatot foglal magába, amikor jól körülhatárolható méretű a megmunkálásra szánt munkadarab, a tömegét és a dimenzióit tekintve is. Emellett olyan a forgácsképződés, hogy azt könnyen le lehet takarítani a késztermékről, valamint az ülékről. Ezáltal jól hozzáférhetővé válik a berakási terület, és megfogható a munkadarab is, miután elkészült.

„Nagyon sok esetben fennáll ez az ideális helyzet. Ekkor egy marógépes dialóg programozáshoz hasonló felületet tudunk biztosítani. Ezen egy munkadarab kivételi és berakási programjának a megírása sok esetben csupán néhány percet vesz igénybe. Ebből kiindulva pedig a robotcella automatikusan elvégzi a feladatát, és a továbbiakban is e szerint dolgozik.”

Egyszerűen nagyszerű

Sok esetben visszariasztó tényező, hogy az operátorok nem értenek a robotok működtetéséhez, hiba esetén nem tudnak belenyúlni a rendszerbe, és a szükséges korrekciókat elvégezni. Az Unitech által fejlesztett cella óriási előnye, hogy elegendő egy minimális programozói ismeret, inkább csak a robot kezeléséhez szükséges felhasználói szintű tapasztalat – ami nagyjából félnapos oktatás során elsajátítható –, hiszen a berendezés a saját hibájából ki tud állni, és képes újrakezdeni, illetve folytatni a megkezdett ciklust.

Gyors megtérülés, tartós minőség

„A telepített robotcellák, kihasználtságuktól függően, gyorsan megtérülnek. Illetve, ha valami miatt leállna a gyártás, akkor nem emészt fel költségeket a tartásuk. Sok helyen kényszerből is automatizálnak a cégek, mert a kihívásokkal teli időszakokban ez a megoldás nyújt megfelelő biztonságot. Az általunk telepített robotcellák életciklusa pedig hosszú, éppen ezért a gyors megtérülés mellett a vállalkozások jelentős gazdasági fellendülést érhetnek el.”

A berendezésekre nem egyedi gépként tekintenek, hanem folyamatosan fejlesztik a részegységeket, a cella- és a szoftveres kialakításokat, a HMI megoldásokat, a távoli elérést, valamint a vállalatirányítási rendszerhez való csatlakozást. Emellett keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel még inkább kiszolgálhatják a felhasználók igényeit. A szerszámgép-kiszolgálás nem egyedi feladat, a cella kialakításának túlnyomó része – szerszámozottság, megfogástechnikák – standardizált megoldásokat tartalmaz, amelyek az adott feladatra szabottak.

Cél: az igényeket túlteljesíteni

„A legtöbb jelenleg is futó vagy éppen átadott cellánknál a folyamatosan változó termékek, a kis sorozatszámok jelentik a legnagyobb kihívást. Szoftveres és hardveres megoldásainknak köszönhetően azonban ezeknek az akadályoknak a túlnyomó többségét kezelni tudjuk univerzális és bővíthető rendszereinkkel.

Azon túl, hogy a jelenlegi igényeket ezek a megoldások lefedik, a későbbi hatékony bővítés és továbbfejlesztés lehetősége is adott marad.

Azt látjuk, hogy partnereink egyre inkább keresik a sztenderd, kipróbált megoldásokat, melyeket az ő egyedi igényeikre tudunk szabni. A teljesen egyedi megoldásokteljes bevezetési ideje akár a többszöröse is lehet, mint ezeknek a rendszereknek..

Előnyeink az összeépített gyári megoldásokhoz képest

A nagy szerszámgépgyártók a saját berendezéseikhez hozzáépítik az általuk fejlesztett cellát is, és ha valamelyik a kettő közül megáll valamilyen oknál fogva, akkor az egész rendszer munkája szünetel. Valamint a nagyobb gyártók a legtöbb kiszolgálócellájukat csak egy nagyon jól körülhatárolható alkatrésztípushoz vagy mérethez tudják biztosítani, mindenféle egyedi opció nélkül. Tehát  a közös programozói felület előnye azonnal el is vész. Az Unitech robotcellája viszont mozgatható talpra szerelt, és ha szükséges, akkor egyszerűen áttelepíthető egy másik szerszámgéphez. Amennyiben egy berendezés elromlik az üzemben, vagy kifutott egy többéves gyártmány, nem állnak fenn kompatibilitási problémák, ha egy másik géphez kell rendelni a cellát. Emellett rengeteg kiegészítést tudunk a rendszerhez illeszteni, legyen szó mérésről, korrekcióról, sorjázásról, jelölésről stb., melyekkel jelentős mértékben lehet  élő munkaerőt megspórolni.

Némethi Botond, NEW technology
A cikk eredetileg a NEW technology magazin idei 1. számában jelent meg. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet