Kisebb mérnöki csoda az örök életű Lazlo golyóstoll

A névadással az eszköz magyar feltalálója, Bíró László előtt tiszteleg a kreatív Makers Cabinet, akik már eddig is egy sor hétköznapi tárgyat alkottak újra, pazar minőségben és rendkívül tartós anyagokból. A Lazlo teszteken bizonyította, hogy akár 80 évig egyben marad.

Az első golyóstoll jelentősége nem merült ki annyiban, hogy az eleve írástudók végre egy igazán praktikus eszközt kaptak a kezükbe, hiszen arra is képes volt, hogy magát az írást tömegek számára tegye hozzáférhetővé. A Bíró-féle toll szabadalmaztatásának idején még mindig népes analfabéta közösségek hamar elkezdhettek felzárkózni, ami – viszonylagos egyszerűsége ellenére – a világ egyik legfontosabb találmányává tette az eszközt. Kicsit olyan ez, mintha napjainkban pár ezer forintért dobnának piacra egy közepes felszereltségű, de jó minőségű laptopot: az emberek digitális készségei rövid idő alatt ugrásszerűen javulnának.

Az 1940-es években felfutó találmány évtizedekig tartó tökéletesítés eredménye, és bár nem minden eleme született hazánkban (előtte egy amerikai és négy német tervező is hozzátette a magáét), kétségtelen, hogy a gravitációt legyőző tintajáratokat (Goy Andor) és a belső kapillárisrendszert (Kovács Sándor), majd a kellő viszkozitású tintát (Bíró László) egytől egyig magyarok tették le az asztalra.

- Hirdetés -

Mindebből adódóan aligha kaphatott volna más nevet – gondolhatta a Lazlo két alkotója, Odin Ardagh és Noah Bier, akik Kickstarter kampányt indítottak a bravúros golyóstoll forgalmazására. Akárcsak Bíró, ők is újra feltalálták az eszközt: a Yanko Design kritikája szerint olyan lett, akár egy kifinomult hangszer, aminek egyszerűsége és szépsége jótékonyan fedi a benne rejlő találékonyságot és az általa nyújtott minőségi írásélményt.

Napjainkban már sok modern ötlet teszi kényelmesebbé a kézzel írást, de – sok más termékhez hasonlóan – a kreativitásnak van egy nagy hátulütője: gyakran a tartósság rovására megy. Nem úgy a Lazlo, ami nem gombbal, hanem egy szabadalmaztatás alatt álló, dipólusos mágneses mechanizmussal működik.

Ennek az az előnye, hogy rugó hiányában gyakorlatilag nullára redukálódik az alkatrészek meghibásodásának, törésének vagy kopásának esélye. Hiszen nincs is semmi, ami összenyomódna, kioldódna vagy súrlódna benne, ráadásul az egészet úgy kiegyensúlyozták, hogy egyetlen ponton érintkezve az ujjunkkal mozdulatlanná dermed.

A pazar mérnöki ötlet minimalista, elegáns dizájnnal párosul – akármelyik típus esetében. A tömör sárgaréz kivitelezés egy íróeszközhöz képest kissé nehéz (65 gramm), viszont rendkívül szép és évek múlva is csodásan patinás, míg az eloxált (elektromosan oxidált) alumínium kivitelezésű mindössze 40 grammot nyom és nagyon fiatalos.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet