KIT: tetőn is termelhető hidrogén és ivóvíz

Az épületek tetején termelhető hidrogén már nem álom a Karlsruhei Műszaki Intézet (KIT) kutatói és kanadai partnerei szerint, akik koncepciót dolgoznak ki az olcsó modulokba illeszthető, nagy hatékonyságú fotoreaktor-panelek kialakítására.

A KIT oldalán közzétett leírás szerint jelentős előrelépést értek el a hatékony hidrogén-, üzemanyag- és ivóvíztermelés koncepciójára, eddig sosem látott módon, háztetőkön vagy napelemparkokban, olcsó fotoreaktor-modulokkal. A kémiai reakciókat napfény segítségével hozzák létre, kvázi mesterséges fotoszintézist alkotva, és a természeti jelenséghez hasonlóan a fotonokat egy fotokatalitikusan aktív anyag nyeli el, majd az energiát közvetlenül egy kémiai reakció meghajtására használják.

„Az elmúlt időben különböző fotokatalizátorok váltak ismertté. Ezek alkalmazhatók a víz hidrogénre és oxigénre bontására, vagy vízből és szén-dioxidból klímasemleges üzemanyagok előállítására” – magyarázta Paul Kant, a KIT Mikrofolyamattechnikai Intézetének (IMVT) munkatársa.

- Hirdetés -

Ezt a technológiát eddig főként laboratóriumban alkalmazták, mivel a napenergiával történő hidrogéntermelés költségei túlságosan magasak voltak. Most a csapat döntő előrelépést ért el az olcsó modulokba illeszthető, nagy hatékonyságú fotoreaktor-panelek koncepciójával.

Kant úgy véli, hogy az újszerű modulok széles körű alkalmazása hidrogén és üzemanyag előállítására a háztetőkön vagy napelemes farmokon az emberiség egyik nagy technológiai esélye lehet a klímaválság elleni küzdelemben.

„Ez a megoldás feleslegessé teheti a fosszilis energiahordozók használatát” – jelentette ki a tudós, aki a kutatómunkát Roland Dittmeyer professzorral közösen végzett doktori munkája során irányítja.

Gábor János, NEW technology