- Hirdetés -

- Hirdetés -

Klímabarát légibázis Dél-Koreában

Az amerikai légierő 23 millió dollárból csökkenti a létesítmény emisszióját. A Honeywellnek köszönhetően több ezer tonnával fogják vissza az éves karbonkibocsátást.

Mindenhol fókuszba kerültek a klímabarát szempontok, és elvárás lett, hogy legalább törekedni kell a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Persze csak fokozatosan lehet elérni, és időbe telik, mire megvalósul, de legalább elindult a folyamat – az amerikai hadseregnél is: az USA Dél-Koreában működő létesítményében, a Kunsan légitámaszponton önálló földgáz-szolgáltatást telepítenek. Teszik mindezt elsősorban a fűtőanyag-ellátás biztonságáért a fűtőolaj-függőség csökkentéséért, és azért, hogy javítsák az ott dolgozók életkörülményeit. Mindezek mellett komoly energiamegtakarítást is elérnek: várhatóan 11 százalékkal fog csökkenni a bázis gázfogyasztása.

Az alacsonyabb működési költségeket a fejlesztést végző Honeywell garantálja, ráadásul saját zsebből építi ki a szolgáltatást, így egy dollárnyi közpénzre sem lesz szükség az új infrastruktúra megteremtéséhez. Ha elkészül, akkor 3447 tonnával kevesebb szén-dioxid-, nitrogén-oxid- és kén-dioxid-kibocsátást érnek el, ami nagyjából 728 személyautó emissziójának felel meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kunsani légitámaszpont 2900 amerikai pilóta, katona és civil alkalmazott, valamint sok dél-koreai állampolgár otthona – a lakhatásuk pedig egyszerre lesz kényelmesebb, jobb és fenntarthatóbb azzal, hogy – 17 év tervezgetés után – végre bevezetik a földgázszolgáltatást. A rendszer hatékonyságát persze ezen felül is tudják növelni, az épületfelügyeleti és -ellenőrzési rendszerek javításával. Olyan modern vezérlőt építenek fel, amely valós idejű döntéshozatalt tesz lehetővé az üzemeltetőknek, így folyamatosan tudják optimalizálni a hatékonyságot.

A beruházás második legfontosabb szempontja az ellátás biztonsága volt, hiszen a bázis erősen függött a folyamatos olajbeszállítástól, márpedig a tartályszállító teherjárművek forgalma finoman szólva is akadozott a pandémia ideje alatt. Persze az sem volt mindegy, hogy egy külföldi ország létesítményéről van szó, így a helyiek okkal nézhették rossz szemmel az energiapazarló és légszennyező működést. A stabil működéshez egyébként nemcsak a helyszíni földgázüzem rendszerét kellett kiépíteni, hanem meg kellett teremteni az állandó helyi alkatrész-utánpótlást is.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Industry Week)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet