- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kognitív robotikai megoldás született a rotorlapátok ellenőrzésére

A Leonardo Helicopters és a Comau közösen fejlesztette ki azt a kognitív robotikai platformot, amivel automatizálni és jelentősen finomítani lehet a helikopter-rotorlapátok ellenőrzését. A két olasz cég azt állítja, hogy az új rendszerrel akár hétméteres lapátok is ellenőrizhetők, pedig ez korábban nagyon munka- és költségigényes, manuális folyamat volt.

A robotika, a fejlett látórendszerek és a mesterséges intelligencia kombinációját alkalmazva a robot autonóm vizsgálatokat és multispektrális felületi ellenőrzéseket végez a nem lineáris lapát mentén, több ezer ponton keresztül, és méri-ellenőrzi a szerkezeti integritást, ami egy ennyire kritikus alkatrész esetében szó szerint életbe vágóan fontos kérdés.

Miközben a robot mechanikusan stimulálja a pengéket, a hangreakciót egy többspektrális kamera rögzíti és fényképezi, hogy a rejtett felületi hibákat felismerje. A megoldást közös kísérleti projekt keretében fejlesztették ki, és az elmúlt évben a Leonardo anagni-i, rotorlapátok gyártására és repülőgép-ipari kompozitokra specializálódott létesítményében tesztelték.

„Ez a technológiai demonstrációs projekt jól belesimul a Leonardo stratégiájába, hogy az ipari folyamatokat digitalizálással átalakítsa. Tökéletesen illik továbbá a fokozott műszaki támogatás iránti szilárd elkötelezettségünkhöz, ami viszont konkrét előnyökkel jár a biztonság és a minőség terén” – mondta Mattia Cavanna, a Leonardo Helicopters technológiai és innovációs vezetője.

A Comau automatizálási specialista szerint a robot önállóan érzékeli a vizsgálati környezetet. Miután a kezelő elhelyezte a lapátot a támasztékokon, a rendszer először lokalizálja azt, ellenőrzi, hogy nincs-e felette akadály, majd kiszámítja a ciklusidő optimalizálását és az ütközésmentes pályatervezést. Az ismétlődő feladat automatizálásával a robot megszünteti az ellenőrzés munkaigényes részét, így a kezelő a rendszer programozására és a szabványosított folyamat felügyeletére összpontosíthat.

„A Leonardóval való együttműködés lehetőséget ad arra, hogy kiterjesszük innovációs hatókörünket egy intelligensebb, adatvezérelt ellenőrzési rendszer kifejlesztésével, ami objektív értékelést biztosít a kulcsfontosságú szerkezeti elemekről egy szabványosított, automatizált, nagy pontosságú folyamat keretében” – kommentálta Nicole Clement, a Comau Advanced Automation Solutions Business Unit vezetője.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet