Költséghatékony automatizálás az anyagmozgatásban

A legtöbb gyártóvállalat szempontjából a termelést és a gyártósorokat kiszolgáló anyagmozgatás nem más, mint egy időigényes és nem értéknövelő feladat. Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) egy egyszerű, hatásos, és költséghatékony módszert kínálnak az anyagmozgatás és a belső szállítási feladatok automatizálására szinte minden olyan helyzetben, ahol általában az alkalmazottaknak kell kocsikat tolnia az üzem különböző egységei között.

Forrás: MiR

Az alkatrészek, a munkadarabok és egyéb tárgyak gyakran manuális szállítás útján tesznek meg nagy távolságokat a raktártól a gyártósorig. Ezt a feladatot azonban hatékonyan el tudják végezni az AMR-ek is, aminek köszönhetően az alkalmazottak értékesebb feladatokkal foglalkozhatnak. Továbbá amellett, hogy így a dolgozóknak már nem kell többé nehéz kocsikat tolniuk, a mobil robotok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy azok reagálni tudjanak az újonnan felmerülő társadalmi távolságot megcélzó intézkedésekre, mivel a munkavállalók a saját részlegükön és munkaállomásukon maradhatnak, amíg az AMR-ek elvégzik a belső szállítási feladatokat.

- Hirdetés -

Annak érdekében, hogy növeljék a belső szállítás hatékonyságát, és eközben időt is megtakarítsanak, számos vállalat döntött úgy, hogy köztes raktárakat létesít a gyárterületen. Mindez értékes helyet vesz el és csökkenti a termelési folyamat kialakításának rugalmasságát. A MES, ERP vagy WMS rendszerrel integrálható szoftvert alkalmazó AMR-ek automatikusan képesek az anyagokat szállítani a JIT (just-in-time), és egyéb agilis jellemzőkkel rendelkező folyamatok kiszolgálására, így nincs szükség tárolásra a gyárterületen. Továbbá, a gyártóüzemek általában forgalmas és dinamikus környezetek, ami azt jelenti, hogy villástargoncák alkalmazása nem ajánlott.

De még a kézzel tolt, vagy vontatott kocsik is megnehezíthetik a dolgozók mozgását ezeken a területeken. Az AMR-ek biztonságosan és hatékonyan képesek közlekedni még a legzsúfoltabb gyártási környezetekben is, és automatikusan megállnak, hogy elkerüljék az ütközéseket, valamint kikerülik az embereket és egyéb felmerülő akadályokat. Mivel semmiféle infrastruktúra lefektetésére nincs szükség, az AMR-eket könnyedén meg lehet bízni új utakkal amennyiben a gyárterület, vagy a gyártósor kialakítása változik, valamint a robot küldetését a gyorsabb, vagy lassabb folyamatok egyedi igényeire szabva is be lehet állítani.

Mobile Industries Robots

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet