Könnyű áttérés az intelligens szorítópofák korszakába

A Röhm egyik legfrissebb IoT megoldása megmunkálás közben, valós időben méri a befogóerőt, ráadásul vezeték nélkül üzemel és meglévő esztergagépekre is felszerelhető, anélkül, hogy vezérlőrendszerbe kellene integrálni. A német be- és megfogástechnika-specialista szenzortechnológiával és vezeték nélküli adatátvitellel felszerelt „iJaw After Market Solution” megoldása mindezzel egy olyan problémát ad át a múltnak, ami ipari körülmények között eddig kiküszöbölhetetlennek tűnt. Az innováció újdonságának és fontosságának visszaigazolása, hogy az iJaw 2023-ban elnyerte a Best of Industry Award díjat, az új fejlesztések kategóriában!

A befogóerőt általában a szerszámgép kezelője állítja be, saját szakmai tapasztalatai alapján, de ha hibázik és helytelenül választja meg, akkor a munkadarab kirepülhet a helyéről, és akár sérülést, anyagi kárt okozhat. Ilyen anomáliák emberi hibából eredően sajnos mindig is előfordultak, de a Röhm a teljes értékű, befogóerő mérésére, emellett vezeték nélküli adatátvitelre is képes iJaw tokmánypofával jelentősen csökkenti a hibalehetőségeket és a károk esélyét.

Az iJaw-ba olyan szenzorokat integráltak, amelyek lehetővé teszik a mérést (nemcsak a belső vagy külső szorítás során ténylegesen ébredő erőket, hanem a saját hőmérséklet mérését is), közvetlenül a munkadarab befogási pontján, míg az adatátvitelhez az IO-Link Wireless biztosít átjárót. Ez utóbbit a szerszámgép vezérlőjéhez lehet csatlakoztatni, és az adatok az integrált Profinet illesztőfelületen vagy LAN interfészen keresztül rögtön a felhőbe is küldhetők. A vezérlő valós időben képes feldolgozni, majd táblagépen vagy PC-n megjeleníteni az adatokat.

- Hirdetés -

Az átjáró az iJaw-ból származó adatokat az IO-Link Wire-
less protokollon keresztül fogadja. A Profinet-en keresztül
az adatokat a szerszámgép vezérlőjén és a gépi kezelőfe-
lületen is meg lehet jeleníteni, illetve a vezérlőn további
műveleteket is lehet végezni a mért adatokkal.
Az adatokat LAN-on keresztül lehet felhőbe küldeni megje-
lenítés, dokumentálás vagy vizsgálat céljából.
Az iJaw forradalmi technológia a fémmegmunkálásban

A gépkezelők mind a mai napig, még a legmodernebb szerszámgépeken is „érzésre” fogják be a munkadarabot, pontosan ugyanúgy, mint száz évvel ezelőtt. Ha nincsenek szenzorok, a szerszámgép csak korlátozott támogatást kínál ehhez a művelethez, így tényleg nagy az esély arra, hogy inkább túl nagy befogóerőt állítanak be, csak azért, hogy csökkentsék a munkadarab kirepülésének kockázatát. Ez különösen a vékonyfalú, vagy hidegen húzott (tehát további megmunkálást nem igénylő) alkatrészeknél okozhat problémát, például deformálódás vagy felületi sérülések formájában. A Röhm szorítópofája hatékonyan forradalmasítja ezt a gyártási folyamatot.

Azzal, hogy az iJaw segítségével pontosan mérhető a szorítóerő, nagy felelősségtől szabadulnak meg a szakemberek, és lerövidül a beállítási idő is, ami a gépek magasabb rendelkezésre állását és a megmunkálási folyamatok felgyorsulását eredményezheti. Ez egyrészt csökkenti az alkatrészköltségeket, másrészt jótékony hatással van a felületminőségre, ami tényleg igazi mérföldkövet jelent a folyamatoptimalizálás, illetve a gyártásdigitalizálás területén.

Egyszerűen, utólagosan is felszerelhető

A szerszámgépek iJaw-val történő utólagos felszerelése nagyon egyszerű – állítja a gyártó. Az integrált érzékelőkkel ellátott tokmánypofák mellett a felhasználóknak csak az „iJaw Connect” átjáróra és egy kijelzőre van szükségük az adatok megjelenítéséhez. A rendszert ezután az iJaw Mobile webalkalmazás vezérli. Az applikáción keresztül a felhasználók munkafeladatokat hozhatnak létre, kezelhetik a pofákat, kiértékeléseket készíthetnek és természetesen figyelmeztetéseket kaphatnak, ha például nincs meg a minimális szorítóerő, vagy épp ellenkezőleg: túllépi a beállított határt.

Az érzékelő és a munkadarab között csak egynéhány milliméter vastag befogókarom van, így a Röhm gyakorlatilag az összes olyan hibaforrást kiküszöbölte, ami befolyásolja a mérési eredményt. Az eszköz megfelelően robusztus kialakítású, edzett acélból, IP68-as vízálló kivitelben készül, míg az adóantennát egy hőálló műanyagból készült fedél védi az izzó forgácsoktól. Az iJaw – bármely más tokmánypofához hasonlóan – tetszőleges gyártmányú, szabványos illesztőfelületű esztergatokmányra felszerelhető.

Az iJaw alkatrészei
Forrás: Röhm
Hol alkalmazható az iJaw?

Claus Faber, a Röhm termékmenedzsment- és marketingigazgatója szerint „rendkívül különböző alkalmazási területeket találtak, amelyek esetén az iJaw jelentős hozzáadott értéket képvisel”. Ilyen például a megmunkálás előtti és közbeni, „érzésre történő” beállítás áthidalása, hiszen az iJaw segít a munkadarab beszerelésében és a befogórendszer üzembe helyezésében, hiba esetén pedig, ha a mért befogóerők eltérnek a célértékektől, kezdeményezni lehet vele kézi vagy automatikus beavatkozásokat. Mindezen felül megmunkálás közben képes megfigyelni, ha a befogóerő túl nagy (és a munkadarab megsérülhet) vagy túl kicsi (és a munkadarab kirepülhet), ráadásul a szériák kiértékelésére és a sorozatgyártáskor végzett mérésekre is megoldást nyújt. Ellenőrizhetővé teszi továbbá a változó befogóerőket, amivel különböző jelenségek is kiszűrhetők már korai fázisban. Ilyen lehet a közelgő karbantartás észlelése vagy a szerszámkopás csökkentése.

„Az iJaw jelentős előnyökkel jár a dokumentálást igénylő alkatrészek gyártásában is, például a repülőgépiparban, de a termék- és folyamatoptimalizálás során ugyanúgy hasznos. Ha egy hosszabb periódust követően például tudni szeretnénk, hogy hogyan gyártottunk egy munkadarabot, az adatokat megtaláljuk a felhőben, hiszen az iJaw tulajdonképpen archivál egy ujjlenyomatot a megmunkálásról” – magyarázta Claus Faber.

Röhm