- Hirdetés -

- Hirdetés -

Könnyű és tűzbiztos akkumulátor e-teherautókhoz

Az angliai Innovate UK kormányhivatal 250 ezer fontos támogatással ösztönzi a Composites Evolution, a Wolverhamptoni Egyetem, a MEP Technologies és a Carr Reinforcements közös projektjét. A három cég és az iskola mostantól kilenc hónapig dolgozhat egy zéró emissziós teherautókhoz szánt új akkumulátor koncepcióján.

A cél a tűzveszélyes és nem mellékesen egyre nehezebben hozzáférhető lítiumion kiváltása lenne könnyebb és biztonságosabb alapanyaggal, de növelni szeretnék magának az akkumulátorcsomagnak az ellenállóságát is.

A projekt létjogosultságát – a nyilvánvaló előnyökön túl – csak fokozzák az áruszállító szektor költségekre, hatótávolságra, hasznos teherre és biztonságosságra vonatkozó aggályai, amelyek mögött a lítium bújik meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A lítiumion akkumulátorok bizonyos körülmények között, például túltöltés, rövidzárlat vagy ütközés esetén potenciálisan tűzveszélyesek lehetnek”, mutatott rá a MEP Technology alapító-ügyvezetője. Stuart Morrison kifejtette: a nagy akkumulátorokkal szerelt teherszállító járművek különösen kockázatosak, ha városi környezetben, akár veszélyes rakományt szállítva szenvednek balesetet.

A Wolverhamptoni Egyetemen dolgozó Dr. Klaudio Bari szerint a lítiumionos helyére lépő új, könnyű akkumulátor „C” besorolású energiacellákkal működik majd, így megfelel a passzív hő- és cellamenedzsment elvárásainak. A projektben résztvevő cégek megosztották: nem csak a felhasználása lesz gyümölcsöző, hiszen a termelés magas képzettséget igénylő munkahelyek sorát teremti meg, és a brit ellátási lánc kielégítése mellett komoly potenciál rejlik az exportban is.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás és fotó: The Engineer )

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet