- Hirdetés -

- Hirdetés -

Korlátozott egyszer használatos műanyagok Angliában

Képünk illusztráció

Anglia korlátozza a vállalkozásoknak a különböző egyszer használatos műanyagok, köztük a tányérok és evőeszközök árusítását – olvasható az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumának közleményében az Engadged cikke szerint. A kormány 2023 októberében kezdi meg a jogszabály végrehajtását. A tilalom egyes műanyagok mellett az egyszer használatos tálcákra és bizonyos típusú polisztirol poharakra és ételtartókra is kiterjed majd, de a szupermarketekben kapható ételekhez mellékelt tányérokat, tálcákat és tálakat kiveszi a tilalom alól; a kormány ezeket egy külön terv keretében kívánja megcélozni, amely a gyártókat majd magasabb szintű újrahasznosítási előírások betartására ösztönzi.

A környezetvédelmi minisztérium által idézett egyik becslés szerint az angol fogyasztók évente mintegy 2,7 milliárd darab egyszer használatos evőeszközt használnak, és ezeknek csak mintegy 10 százalékát hasznosítják újra. A minisztérium szerint a bejelentés előtt a megkérdezettek 95 százaléka támogatta a tilalmat. „Közvéleménykutatást végeztünk, és ezek az új, egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tilalmak folytatják a környezet védelmében végzett létfontosságú munkánkat a jövő generációi számára” – mondta Thérèse Coffey környezetvédelmi miniszter.

Az AFP szerint Skócia és Wales korábban már elfogadott hasonló jogszabályokat. Érdemes megjegyezni, hogy Angliában már korlátozzák más egyszer használatos tárgyak, például a szívószálak és a vattapamacsok árusítását. Emellett a környezetvédelmi minisztérium olyan intézkedéseket is fontolgat, amelyek más „problémás műanyag tárgyakat” céloznának meg. Konkrétan a kormány betilthatná a nedves törlőkendőket és a dohányszűrőket is, vagy előírhatná a csomagoláson található címkék gyártását, amely megmutatja a fogyasztóknak, hogyan kell ezeket a tárgyakat helyesen kezelni.

Az eldobható tányérok és evőeszközök betiltása része annak a szélesebb körű törekvésnek, amelyet a kormányok világszerte az egyszer használatos műanyagok gyártásának és használatának visszaszorítása érdekében tesznek. Tavaly márciusban az Egyesült Nemzetek Szervezete megkezdte az első globális műanyagszennyezési egyezmény kidolgozását. Bár a megállapodás legkorábban 2024-ben készülhet el, a 2015-ös párizsi megállapodás óta ez lehet az egyik legjelentősebb erőfeszítés az éghajlatváltozás megfékezésére.

Némethi Botond / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet