- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kóstolni is képes az AI nyelv – már tudja, mi sós vagy édes

A mesterséges intelligenciával működő szenzor képes megfejteni, hogy hogyan befolyásolja az ízlelés azt, hogy mit eszünk és milyen szükségleteink vannak. A lényegében elektronikus nyelvet a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói fejlesztették ki, azzal az igénnyel, hogy tudjon különbséget tenni a különböző ízű ételek között, és döntéseket hozni táplálkozással kapcsolatos kérdésekben.

Az egyetem közleménye szerint az eszköz például a nátriumionok jelenléte alapján következtet a só jelenlétére és mennyiségére. Ehhez a kutatóknak az emberi ízlelés képességével kellett felruházni egy áramkört, kvázi megalkotni a nyelv elektronikus, biomimetikus változatát, ami egy 2D-s anyagokból készült elektronikus „ízlelőkéreg”. A mesterséges ízlelőbimbók apró, grafénalapú elektronikus érzékelőkből, úgynevezett kemitranzisztorokból állnak. Ezek képesek gáz- vagy kémiai molekulák érzékelésére, hogy a gép felismerje a sót vagy a cukrot.

Az áramkör másik része ún. memtranzisztorokat, vagyis emlékező tranzisztorokat tartalmaz. Végeredményben ez a molibdén-diszulfidból készült alkatrész teszi lehetővé az elektronikus ízlelőkéreg megtervezését, ami összekapcsol egy fiziológiailag vezérelt „éhségneuront” egy pszichológiailag vezérelt „étvágyneuronnal” és egy „táplálkozási áramkörrel”.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az emberi nyelven található ízérzékelő receptorok a kémiai adatokat elektromos impulzusokká alakítják. Ezek az impulzusok a neuronokon keresztül az agyi ízlelőkéregbe jutnak, ahol neuronok bonyolult hálózata alakítja az ízérzékelésünket. Az agyunkban zajló neurális tevékenységek mögött a fizikai formánk és a fiziológiánk irányító, míg a pszichológiánk szabályozó szerepet játszik. A biológiai folyamataink ilyetén felfogása miatt a humán folyamatokat utánzó mesterséges intelligenciák tervezése során jelenleg nem számolnak pszichológiai tényezőkkel. Azok ugyanis jelentős mértékben függnek gépek számára korábban le nem fordítható érzékelésekkel és érzésekkel.

A kutatók remélik, hogy a tanulmányukban bemutatott ízlelési érzelmi intelligencia koncepcióját össze lehet majd fűzni vizuális, audio, taktilis és szagló érzelmiintelligencia- rendszerekkel, hiszen ez nagyban segítené a jövőbeli AI-k tökéletesítését.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet