Közeledik a Blue Origin és a NASA együttműködése?

Képünk illusztráció!

A Blue Origin újabb kísérletet tett arra, hogy szerződést kössön a NASA jövőbeli Artemis-küldetéseihez szükséges holdi leszállóegység megépítésére. Az ajánlathoz több más céggel is összefogott, köztük a Boeinggel, a Lockheed Martinnal és a Draperrel. A projektben az Astrobotic és a Honeybee Robotics is részt vesz – írja cikkében az Engadget.

A NASA 2021-ben 2,9 milliárd dolláros szerződést kötött a SpaceX vállalatával, hogy a Starship egy változatát használja a holdra szálláshoz. A Blue Origin viszont fellebbezett a döntés ellen, azt állítva, hogy a NASA „döntése megszünteti a verseny lehetőségeit, jelentősen beszűkíti az ellátási bázist, és nemcsak késlelteti, hanem veszélyezteti is Amerika visszatérését a Holdra.”

A Blue Origin tulajdonosa, Jeff Bezos tavaly júliusban nyílt levélben írta Bill Nelson NASA-igazgatónak, hogy cége hajlandó lemondani akár 2 milliárd dollárnyi kifizetésről a fix áras leszállóegység-szerződésért cserébe. Bezos azt is kifogásolta, hogy az egyetlen szerződés odaítéléséről szóló döntés „több éves, több milliárd dolláros előnyhöz juttatta a SpaceX-et”, és azt állította, hogy „a NASA sikeres kereskedelmi űrprogramjainak formáját törte meg azzal, hogy az elkövetkező évekre véget vetett az értelmes versenynek.”

- Hirdetés -

A NASA eredetileg két holdraszállási szerződést akart odaítélni, de finanszírozási aggályok miatt úgy döntött, hogy csak egyet ad ki. 2021 augusztusában a Blue Origin pert indított a NASA ellen a leszállórendszer programjának kezelése miatt. Egy szövetségi bíróság azonban a Blue Origin ellen döntött. A per miatt a SpaceX leszállóegységének munkálatai akadoztak, és 2025-ig elhalasztották a Holdra történő legénységi küldetést.

Az év elején a NASA közölte, hogy ismét elfogadja a pályázatokat egy második holdra szálló projektre. A Blue Origin versenybe lép a kiírás elnyerése érdekében. Ahogy a The Wall Street Journal megjegyzi, a Blue Origin a Northrop Grumman és a Leidos Dynetics cégekkel néz szembe. A Northrop Grumman a Blue Originnel dolgozott együtt az ajánlatok első fordulójában.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -