Közösen fejleszt mikro atomreaktort a NATO és egy amerikai cég

A Last Energy és a NATO Energetikai Biztonsági Központja (ENSEC COE) közös kutatásba kezdett a mikro atomenergia katonai célú felhasználásának lehetőségeiről. A partnerség célja a technológia jövőbeli alkalmazásának felmérése a NATO katonai létesítményeiben. Bret Kugelmass, a Last Energy vezérigazgatója és Darius Uzkuraitis ezredes, az ENSEC COE igazgatója június elején írta alá a kutatás-fejlesztésről szóló partneri megállapodást – írja a The Engineer.

„Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával folytatott beszélgetések alapján, ha nem is mindegyik, de sok bázis kizárólagos energiaforrásaként használhatna mikro atomerőművet” – állapította meg Ryan Duncan, a Last Energy kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. „Kutatásunk egyik célja annak meghatározása, hogy milyen mértékben jelenthetnek önálló megoldást a mikroreaktorok a NATO-bázisok számára.”

A 2012-ben alapított ENSEC COE ipari, egyetemi és kormányzati partnerekkel együttműködve kutatja és fejleszti azokat a megoldásokat, amelyek biztosítják a NATO hadereje számára az energiabiztonságot és -hatékonyságot, valamint a kritikus energiaszállítás biztonságát.

- Hirdetés -

„A konkrét NATO-haderőkön kívül a tágabb értelemben vett nyugati nemzetbiztonsági közösség is egyértelműen látja a mikroreaktor-fejlesztés előnyeit – különösen azt, hogy gyors és megfizethető utat kínál az energiabiztonsághoz, és nem igényel olyan jelentős föld- és tárolóberuházásokat, mint a megújuló energiák” – magyarázta Duncan, akinek cége eddig több mint 65 egységre kötött üzleti megállapodást Európában.

A Last Energy tájékoztatója szerint a PWR-20 erőmű legyártható, kiszállítható és helyszínen összeszerelhető, akár 24 hónapon belül. A rendszer néhány tucat, egymáshoz rögzíthető modulból áll, és olyan ipari létesítmények kiszolgálására már biztosan alkalmas, mint az autógyárak, a cellulóz- és papírgyárak, valamint az adatközpontok. Egyetlen ilyen egység 20 MWe vagy 80 MWt teljesítményt produkál, de a Last Energy szerint a kimeneti teljesítmény a vevő igényei szerint skálázható.

Gábor János, NEW technology