Kúszni, járni és úszni is tudnak az új puha robotok

Egyszerű mágneses mezővel irányítható, szűk helyeken történő munkavégzésre is kiválóan alkalmas, apró, puha robotokat fejlesztettek az MIT tudósai. Az innovációról szóló cikkükben azt írják, a gumiszerű mágneses spirálokból kialakított robotokat úgy lehet programozni, hogy járni, kúszni, úszni is tudjanak – mindezt csupán könnyen alkalmazható mágneses mező segítségével.

„Ez az első alkalom, hogy egydimenziós mágneses mezővel irányítani tudjuk a robotok háromdimenziós mozgását” – jelentette ki Polina Anikeeva professzor, akinek csapata nyílt hozzáférésű tanulmányt is megosztott a mágneses robotokról szóló kutatásról az Advanced Materialsban. „Mivel túlnyomórészt polimerből állnak, a polimerek pedig puhák, nincs szükség nagyon nagy mágneses mezőre a robotok aktiválásához. Valójában egy nagyon apró mágneses mező hajtja meg őket.”

- Hirdetés -

Az új robotok kiválóan alkalmasak arra, hogy rendkívül szűk, zárt helyeken keresztül szállítsanak hasznos terhet, a gumitestük pedig kíméletes a törékeny környezetekhez, ami megnyitja annak lehetőségét, hogy a technológiát gyógyászati alkalmazásokhoz fejlesszék tovább. Anikeeva és csapata egyelőre milliméteres méretű robotokat készített, de elmondásuk szerint ugyanezzel a megközelítéssel ennél is sokkal apróbb szerkezeteket lehet gyártani.

Gábor János, Okosipar.hu