Kutatás-fejlesztéssel növelhető a vállalatok értéke

A Grant Thornton egyike a világ vezető független pénzügyi szolgáltatóinak. 130 országban 750 irodában közel 56.000 pénzügyi szakember dolgozik.  Magyarországon 25 éve van jelen a Grant Thornton, 100 munkatárssal áll az ügyfelek rendelkezésére audit, adótanácsadás, kiszervezett szolgáltatások és tanácsadási területen.

A Grant Thorton fő profilja inkább pénzügyekhez kapcsolható, miért releváns mégis egy technológiákkal foglalkozó konferencián való részvétel? 

- Hirdetés -

A Grant Thornton csoporton belül a Corporate Finance tanácsadási részleg foglalkozik a tőkepiaci tranzakciókkal. A teljesség igénye nélkül cégfelvásárlás, cégeladás, tőke vagy hitel bevonás, strukturált finanszírozások megszervezése a munkánk, de hozzánk tartozik a vállalati produktivitás növeléshez kapcsolódó hatékonyság javító tanácsadási terület is. Számos pénzügyi és szakmai befektető érdeklődik technológiai cégek, azok lehetséges tőkepiaci bevonása iránt.

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre több szerepet játszik a K+F. Miért fontos a kutatással-fejlesztéssel foglalkoznia a cégeknek?

 

Tőkepiaci szempontból azt az igen egyszerű választ tudom adni, hogy az a cég, amely átlagon felüli erőforrásokat allokál, de kiemelten hatékony módon a K+F területre, az tőkepiaci szempontból többet ér, – magasabb összegre értékeli a tőkepiac  – mint egy hasonló tevékenységű és méretekkel rendelkező, de a kutatás-fejlesztés területével  nem foglalkozó termelő vagy szolgáltató cég.

A vállalat tulajdonosok számára nagyon fontos, milyen értékkel bírnak, ugyanis egyáltalán nem mindegy, mennyiért értékesíthetik a cégüket a vállalkozók. Sokszor nincsenek is tisztában még a vezetők sem, milyen értékes vagy éppen értéktelen a vállalatuk. Miben nyújt segítséget a Grant Thornton?

A hiteles cégérték meghatározása valójában a vállalat eladásánál vagy vásárlásakor jön elő leggyakrabban. Annak megértésében is segítjük az ügyfeleinket bemutatónkon keresztül, hogy tőkepiaci értékelési szempontok alapján a vállalat teljesítménye, (hatékonysága) hová pozícionálja azt tengerentúli, európai, tovább szűkítve CEE térségbeli, majd végül a hazai versenytársakhoz képest.  Abban nyújtunk támogatást, hogy a cégvezetés, cégtulajdonos még egy lehetséges vagy tervezett tőkepiaci tranzakciót megelőzően kellő információt kapjon.   „Ne hagyjon pénzt az asztalon” – ahogy azt mondani szokás.

A tőke hiánya nagyban befolyásolja a fejlesztések gyorsaságát és minőségét. Milyen megoldásokkal lehet áthidalni ezt a problémát?

Külföldi befektetési bankári munkatásaink sokszor irigykednek, hogy a hazai SME és a KKV cégek részére milyen széles választékban áll rendelkezésre forrás. Legyen ez állami, állami/EU társ finanszírozott vagy tisztán magán tőke alap, de az MNB kötvény program is ide sorolható. Tény, hogy számos hazai SME és KKV cégeknél a nem egészséges tőkeszerkezet a növekedés egyik gátja, de megfelelő tulajdonosi szemléletbeli hozzáállás esetén akár állami társ-tőkebefektető ideiglenes elfogadása is adhat gyors és hatékony megoldást.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -