Láthatóvá teszi az infravöröset az új szenzor

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói olyan mikroérzékelőt építettek, ami a molekulák rezgetésével képes átalakítani és láthatóvá tenni az infravörös fényt. A spanyol, holland és kínai tudósokkal közös projekt a hőkamerás képalkotás, illetve a kémiai és biológiai vizsgálatok új korszakát hozhatja el – spekulál a Science.org-on megjelent tanulmányra hivatkozva az eeNews.

A bizonyításhoz egy mindössze néhány száz molekulát tartalmazó plazmonikus nanoüreget bombáztak 32 Terahertzes közép-infravörös jelekkel. Mivel azt tapasztalták, hogy a részecskék vibráló energiává alakulnak, a folyamat közben magasabb frekvenciájú lézerrel is ütköztették őket, hogy a rezgés látható fénnyé alakuljon. A hatás fokozása érdekében optikai antennaként funkcionáló fém nanoelemek közé szorították a molekulákat, így még pontosabban fókuszálhatták az infravöröset és a lézernyalábot. Az előidézett kollektív rezgés hatására molekulánként 13 nagyságrenddel növekedett a félkonverziós hatékonyság.

„Ebben az új megoldásban rengeteg lehetőség rejlik” – vélekedett az EPFL professzora, Christophe Galland. A tanulmány fő szerzője szerint a konverziós folyamat koherens, így a végén kapott látható fényben az eredeti infravörös minden információja megtalálható. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik infravörös spektroszkópiára olyan hagyományos eszközökkel is, mint egy okostelefon, ráadásul az eszköz annyira apró, hogy gond nélkül beépíthető nagy pixeltömbökbe. A módszer mindezen felül sokoldalú, hiszen különböző frekvenciákra igazítható azáltal, hogy különböző rezgésszámú molekulákat választunk ki.

- Hirdetés -

A kutatók még messze nincsenek kész a szenzorral, hiszen a fénykonverzió hatékonysága egyelőre alacsony. A közeljövőben arra koncentrálnak, hogy a lehető legjobban kibővítsék.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet