- Hirdetés -

- Hirdetés -

Légkörtisztító üzemóriás épül Skóciában

Az ország északkeleti régiójába kerülő Direct Air Capture (DAC) évente akár egymillió tonna szén-dioxidot lesz képes kivonni a levegőből. A Storegga és a Carbon Engineering (CE) megkezdte a létesítmény tervezési és mérnöki munkáit, az üzembehelyezés 2026-ra várható.

A szén-dioxid csökkentésére szakosodott Storegga a beruházás ún. Pre-Front Engineering and Design (Pre-FEED) szakaszában fogott össze a DAC-specialista CE-vel, hogy a mérnöki tervezés mellett kidolgozzák az üzem pontos költségvetését, és modellezzék a gazdasági teljesítményét. Előbbi cég ügyvezetője, Nick Cooper úgy nyilatkozott, hogy ez a technológia kritikus szerepet játszik majd a klímacélok elérésében, mivel egyszerre valósítja meg a szén-dioxid folyamatos kivonását, illetve annak geológiai szempontból biztonságos, föld alatti tárolását. A megoldás annyira hatékony, hogy a Föld szinte bármely pontján lehetne hasonló üzemet telepíteni – és mindenképpen az a terv, hogy minél több hasonló létesüljön.

„A DAC kivitelezése felteszi az országunkat a nettó negatív technológiákat bevezető nemzetek térképére, és időt nyerhet a károsanyag-kibocsátás csökkentését nehezen teljesítő ágazatok számára, hogy terveket dolgozzanak ki a nulla emisszió elérésére”, foglalta össze Cooper.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A CE-t vezető Steve Oldham hozzátette: cégük a nagymértékű és megfizethető szén-dioxid-kivonás optimalizálásával töltötte az elmúlt évtizedet, és most már arra koncentrálnak, hogy a globális porondra lépjenek. Az első általuk tervezett DAC már kivitelezési szakaszba került az Egyesült Államokban; míg a skóciai az első európai létesítményük lesz.

Jegyezzük meg: bár a projekt komoly referenciaértékkel bír, csupán ezzel a módszerrel nem lehet tisztán tartani a légkört, hiszen csak az Egyesült Királyság kb. 400-szor annyi szén-dioxidot bocsát ki évente, mint amennyit a létesítmény ugyanennyi idő alatt képes kivonni. Mindezek ismeretében elengedhetetlen, hogy az ipar, a közlekedés és minden háztartás idővel nullára csökkentse az emissziót.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet