Lengyel-magyar startup az EIT Jumpstarter döntőjében

A lengyel-magyar Tumultum startup ablakra és falra szerelhető, átlátszó, újgenerációs aktív zajcsökkentő eszközeivel harmadik helyet szerzett, és a közönségdíjat is megkapta az idei EIT Jumpstarter döntőjében, Gyártás kategóriában. A 160 ezer eurós értékű nyereményalapért összesen 36 európai csapat szállt küzdelembe a 2020-as versenyen.

Az EIT Jumpstarter az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) kiemelt, iparágközi preakcelerációs programja. A 2020-as évad során Közép-, Kelet- és Dél-Európa legígéretesebb csapatait hívták meg versenyezni a 2020. november 25-én megrendezett nagydöntőn. A virtuális eseményen a 120 induló közül 36 csapat mutatta be üzleti ötleteit a potenciális befektetők és a zsűri előtt hat kulcsfontosságú ágazathoz kapcsolódóan: egészségügy, élelmiszeripar, nyersanyagok, energia, gyártás és városi mobilitás. A legjobb projektek pénzjutalomban részesültek, összesen 162 000 euró értékben.

A kategóriák élén a lettországi Drone Plan (Energia), a szlovéniai Recatalyst (Nyersanyagok), a szintén szlovén ArcLub One (Gyártás), a portugál Fetalix (Egészségügy), a boszniai Horizer (Városi mobilitás) és a görög Coffeco (Élelmiszer) végeztek. A döntőbe egy lengyel-magyar startup, a Tumultum is bekerült. A Tumultum napjaink egyik komoly problémájára, a sűrűn lakott területeken való zajszennyezésre talált ki innovatív megoldást. A startup újgenerációs aktív zajcsökkentő eszközei ablakra vagy falra felszerelve zajszámláló hullámot hoznak létre, amelyek kiszűrik a külső zajokat. A termék önadaptáló és teljesen személyre szabott. Mivel áttetsző, bármilyen belsőépítészeti megoldáshoz illeszkedik, és úgy telepíthető, hogy nem rombolja a szobák elrendezését. Az innováció a Gyártás kategóriában harmadik helyet ért el, emellett közönségdíjban is részesült. A győztesek készen állnak az akcelerációra, és arra, hogy projektjeiket sikeres deeptech vállalkozásokká fejlesszék.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Az EIT Jumpstarter egy egyedülálló európai verseny, amely Európa legígéretesebb és leginnovatívabb üzleti ötleteinek kidolgozásában segít. Kivételes eszközkészletet és szakértői csapat állt rendelkezésünkre, akik segíthetnek a résztvevőknek az üzleti ismeretek megszerzésében, a piaci szegmentáció jobb megértésének kialakításában, a versenyelőny javításában és pénzeszközök bevonásában, hogy ötleteiket a piacon is megvalósíthassák. Nagyon büszke vagyok arra, hogy 4 éves fennállása alatt a program lehetőséget teremtett számos innovatív vállalkozás fejlesztésére, és már 335 innovátort képzett ki” – mondta Marosvölgyi Dóra, az EIT Jumpstarter programmenedzsere.

A 2020-as EIT Jumpstarter győztesei
- Hirdetés -

- Hirdetés -

A zsűri hat kategóriában hirdetett győzteseket.

EIT Health győztesek

Az első helyezést a portugál Fetalix startup szerezte meg, amely első, regeneratív magzati ihletésű megoldást javasol a derékfájás kezelésére minimálisan invazív alkalmazással. Második helyen a horvát MMD3D, a harmadik helyen pedig a portugál Axodynamic végzett.

EIT Food győztesek

Az első helyezett Coffeco különválasztja a fenolos vegyületeket a kávéból származó hulladéktól. A görög startup rengeteg szerves hulladékot képes kezelni, amelyek hasznosak a nagy iparágakban, például a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a szépségiparban. Az izolációs folyamat nagy versenyelőnyt jelent, hiszen a költsége jóval alacsonyabb, mint a fenolok előállításának jelenlegi díjai. Második helyen a Relicta, harmadik helyen pedig a Meterscope végzett.

EIT Raw materials győztesek

A szlovén Recatalyst startup újgenerációs szabadalmaztatott platinaötvözetű, rendkívül hatékony nano-katalizátoraival az első helyen végzett, a spanyolországi CMS lett a második helyezett, a németországi Zinco pedig a harmadik.

EIT InnoEnergy győztesek

Az Energia kategóriában az 1. helyet a lett Drone Plan szerezte meg. Szoftverük az áramelosztó vállalatokat segíti az elektromos vezetékek rendszeres ellenőrzésében drónokkal. A 2. helyet a GasTrade szerezte meg, a Smarth-Prop pedig a 3. helyen végzett.

EIT Manufacturing győztesek

A Gyártás kategóriában első helyezett szlovén ArcLub One egyedülálló rendszere innovatív és fenntartható hűtést és kenést biztosít a CNC-gépeknek. Második helyen a Laser Street, harmadik helyen pedig a lengyel-magyar Tumultum végzett. A lengyel-magyar startup emellett közönségdíjban is részesült.

EIT Urban Mobility győztesek

Az első helyet a Mobilitás kategóriában a boszniai és hercegovinai Horizer szerezte, amely minden járművel kompatibilis napelem-modulokat, energiatermelő és tároló rendszereket tervez, gyárt és értékesít. A 2. helyet a Parity Platform szerezte meg, az AIRIO pedig a 3. helyen végzett.

EIT Jumpstarter

- Hirdetés -