Leszavazták a felfegyverzett rendőrrobotok alkalmazását

Képünk illusztráció (Forrás: Freepik Premium)

Tudomásunk szerint a világon először került a városi tanács elé szavazás arról, hogy engedélyezzék-e az élet kioltására alkalmas fegyverrel felszerelt robot bevetését az utcákon. A napirendi pontot San Franciscóban terjesztették a képviselők elé, de nem igazán nyerte el a tetszésüket, szóval leszavazták, de hangsúlyosan azzal a kitétellel, hogy EGYELŐRE.

A The Robot Report Podcast legutóbbi adásában szakértő segítségével járják körül a témát (angolosok előnyben – az epizód ITT található). A műsorba Paul Scharre, a Center for a New American Security alelnökét, tudományos igazgatóját hívták meg, hiszen mégiscsak érdemes megnézni az egész ügy biztonsági és etikai hátterét.

A halált okozó fegyverekkel felszerelt robotok vészhelyzetben történő használatát a San Franciscó-i rendőrség vetette fel mint technikailag már lehetséges opciót. A témát tárgyaló városatyák korábban még 8-3 arányban támogatták az indítványt, ám rendeletet már nem szavaztak meg belőle – inkább visszaküldték megfontolásra és vitára az illetékes bizottságnak, hogy pofozgassák kicsit, mielőtt jogerőre emelnék. Addig is tilos marad a fegyveres rendőrrobotok bevetése San Francisco utcáin.

Az önkormányzat mindezzel azt üzente, hogy egyelőre nem teljesen nyugodt a jogi kereteket illetően, viszont attól sem zárkózik el, hogy a jövőben – más formában – újra szavazásra bocsássa a kérdést.

Paul Scharre azért avatott szakértője a témának, mert korábban, amikor a Védelmi Minisztériumnak dolgozott, vezető szerepet játszott a pilóta nélküli és autonóm rendszerekkel, feltörekvő fegyvertechnológiákkal kapcsolatos irányelvek kialakításában. Az interjúban leginkább arról beszélget a műsorvezetővel, hogy hogyan lehetne a robotika segítségével visszaszorítani a bűnözést, illetve milyen módon válhatnának a gépek az igazságszolgáltatás részévé.

Az ügy előzménye William Scott rendőrkapitány nyilatkozata, amiben arra kérte a nyilvánosságot, hogy álljanak a rendőrség mellé az ügyben, hiszen egy felfegyverzett távirányítású robot – szigorúan csak a legvégső esetben történő – használata hatalmas tragédiákat előzhetne meg. Igaza lehet, ha eszünkbe jut a legelső amerikai eset, amikor robottal végeztek ki egy merénylőt: 2016-ban Dallasban egy eredetileg bombák hatástalanítására használt géppel juttattak robbanóanyagot a lövész közelébe, majd felrobbantották a férfit, aki ezt megelőzően öt rendőrt lőtt agyon.

Az ellenvéleményt képviselő városatyák egyike, Dean Preston azzal érvelt, hogy éppen a hivatásos állománynál lévő halálos fegyverek számának csökkentésén és nem azon kellene dolgozni, hogy milyen módon kaphatnának még több emberölésre alkalmas eszközt. Erről a San Franciscó-i Rendőrkapitányság elé december első hetében szervezett tüntetésen is felszólalt; mint mondta, „az emberek hangosan és világosan kijelentették: a városukban nincs helye gyilkos robotoknak”.

Az ügynek egyelőre nincs vége – a készülő helyi rendeletet társadalmi és bizottsági vitára bocsátják. Ha születik egy mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos megoldás, akkor a világon először San Franciscóban kerülhetnek rendőrségi eszköztárba halált okozó fegyverrel felszerelt robotok.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#