Made in China űrállomás

A közelmúltban bejárta az internetet az a videó, amelyben látható, hogy egy kínai űrrakéta darabjai lakott területre zuhantak. Viszont az ázsiai ország közösségi médiájában új videó kezdett el terjedni, amelyben három űrhajós látható a Tianhe modul fedélzetén, amely a Tiangong, azaz a „Mennyei Palota” űrállomás első darabja – mutatja be a Futurism.com.

A rövid videóban azt kísérhetjük figyelemmel, ahogy a legénység alszik, felébred, fogat mos és borotválkozik, mindezt pedig viszonylag szűk helyen teszik meg. A bemutatóval arra kívánnak rámutatni, hogy milyen messzire is jutott Kína űrprogramja.

Történelmi küldetés

- Hirdetés -

A három űrhajós június 17-én érkezett az állomásra, a kilövés pedig június 16-án volt a Góbi-sivatagból, egészen pontosan a Jiuquan kilövőközpontból. Fontos eseménynek mondható, hiszen az első alkalom volt 2016 óta, hogy Kína asztronautákat küldött az űrbe. A háromfős személyzet a következő három hónapot – ami a BBC szerint az ország történelmének leghosszabb, legénységgel zajló űrmissziója – az épülő állomás fedélzetén tölti, hogy előkészítse a következő két modul fogadását és összeillesztését.

„Mindnyájan nagyon boldogok vagyunk, hogy a munka ilyen fázisban folyik már” – mondta Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke. „Az űrállomás építése fontos mérföldköve az országunk űriparának, és úttörője az űr békés használatának az emberiség számára. Mi, Pekingben már várjuk az asztronautáink diadalmas visszatérését!”

2022 végéig nyolc további küldetés várható, illetve két labormodul. A következő missziókban kellékekkel és személyzeti tagokkal fog bővülni a „Mennyei Palota” nevű űrállomás.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet