- Hirdetés -

- Hirdetés -

Magyar innováció: mellrákszűrés mesterséges intelligencia

Az egyre nagyobb hullámokat verő AI-k az orvostudományt is forradalmasítják: világszerte mind több klinika kezd el vele kísérletezni azt kutatva, hogy hogyan segíthetné az egészségügyet, főleg a diagnosztika terén. Magyarország a technológia egyik legnagyobb és legkorábbi alkalmazói közé tartozik, hiszen 2021 óta legalább öt olyan kórház vagy klinika használ mesterségesintelligencia-programokat, ahol évente több ezer mellrákvizsgálatot végeznek.

A magyar klinikákon alkalmazott AI-rákdiagnosztika sikere Angliában, Skóciában és Finnországban is arra inspirálta az orvosokat, hogy kísérletezni kezdjenek a technológiával – írja a New York Times. Egy tavaly közzétett tanulmány a mesterséges intelligencia azon képességét térképezte fel, hogy mennyire tud sikeres lenni a mellrák azonosításában. A kutatáshoz 250 ezer röntgenképet használtak fel, és a technológia ugyanolyan hatékonynak, ha nem hatékonyabbnak bizonyult, mint a radiológus, de összességében gyorsabban tudta olvasni és értékelni a felvételeket.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a technológiák beépítése a gyógyászatba csökkentheti a radiológusok terhelését, mivel egy automatizált rendszer gyorsan és pontosan tud másodvéleményt alkotni. A vállalatok évek óta fejlesztenek egészségügyi célú AI-alapú programokat, mivel a meglévő mesterségesintelligencia-technológiák egyre összetettebb feladatokra képesek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Timesnak nyilatkozó egyik orvos szerint az AI-rendszerek segíthetnek megelőzni a fáradtságból eredő emberi hibákat, mivel a radiológusok hosszú műszakban dolgozva életveszélyes daganatos betegségeket nézhetnek félre a vizsgálatok során. Egy másik szakember elmondta: miután pályafutása legnehezebb eseteit mutatta be a programnak, megdöbbentette, hogy az mennyire hatékonynak bizonyult: sok olyan esetben azonosította a rákot, amikor a radiológusok hibáztak, és nem vették észre időben a daganatot.

Vannak persze ellenvélemények is: egyes orvosok azt közölték a Times-szal, hogy az AI soha nem fogja helyettesíteni a szakembereket, de abban látnak lehetőséget, hogy segítsék az ellátást, például úgy, hogy egy vagy két orvos kiértékeli a röntgenfelvételeket, majd egy AI-rendszerrel ellenőrzik, hogy kihagytak-e valamit.

„Az ‘AI plusz orvos’ modell helyettesítheti az egyedüli orvost, de az orvos nem helyettesíthető AI-val” – szögezte le Kecskeméthy Péter informatikus, az orvostámogató AI-programokat fejlesztő cég társalapítója.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet