Magyar mérnökiroda szimulációi nemzetközi fejlesztések mögött

A globalizáció és a nyugat tehetségelszívó hatása miatt külföldi vállalatok mérnökei között sok magyar névvel találkozhatunk, az azonban ritkább, hogy egy olyan nemzetközi presztízsmárka, mint a BMW egy teljes magyar mérnökcsapatot bízzon meg szimulációs projekttel. Hazánk legnagyobb független mérnökirodája, az eCon Engineering Kft. ügyvezetőjével, Kiglics Gáborral beszélgettünk.

Mivel foglalkozik pontosan az eCon Engineering?

Három üzletágunk van, automatizálással, szimulációs szoftverek értékesítésével és végeselemes szimulációkkal foglalkozunk, 2002-es alapításunk óta mindhárom területen nagy tudást halmoztunk fel. Míg utóbbi üzletágunk jellemzően külföldön, addig az első kettő inkább a hazai piacon tevékeny, de az általunk forgalmazott Ansys végeselemes szoftvercsaládot és a fröccsöntéshez használt Moldex3D szoftvert az Adria régióban is értékesítjük.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan kerül a képbe egy olyan partner, mint a BMW?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szimulációs üzletágunk egyik legfontosabb piaca Nyugat-Európa, a BMW jelenleg kiemelt ügyfelünk. A gyártó müncheni fejlesztőközpontjának dolgozunk már mintegy három éve; a „virtual dummy laboratory” projekt keretében virtuális dummy-k fejlesztését, integrációját végezzük el, valamint együttműködünk azok minőségbiztosításában is.

Kiemelt szakterületünk továbbá az áramlástani szimulációk, valamint a kompozitok szerkezeti fejlesztése. 2019-ben egy konzorciumi KFI-együttműködésben egyik újításunkért megkaptuk a párizsi JEC World kompozit technológiai vásár innovációs díját.

Milyen nehézségekkel szembesül az eCon Engineering a fejlesztő munkák során?

Az eCon Engineering egy mérnöki szellemi műhely, ahol kiemelten foglalkozunk kutatás fejlesztési témákkal, de ezen feladatok nagy része Nyugat-Európából érkezik. Magyarországon ismertek a végeselemes szimulációs eljárások, de sajnos ezen megoldások jellemzően nincsenek hatékonyan a fejlesztési folyamatokba integrálva. A végeselemes szimuláció speciális terület, ugyanakkor vannak olyan termékeink, amiket első lépésként könnyen használhatnának azok a cégek is, akik egyelőre csak gondolkodnak a numerikus analízis termékfejlesztésbe építésén.

Ilyen például az Ansys Discovery termékcsaládja, melynek elérhető ára gyors megtérülést tesz lehetővé, csökkentve a tervezési időt, a szimulációs területek elég széles skáláját nyújtva. Ráadásként könnyen is használható. Természetesen vannak kifejezetten területekre specializált szoftvereink is, mechanikai, áramlástani és elektromágneses szimulációktól kezdve az anyagtulajdonságokra fókuszáló Ansys Granta-ig, vagy az egyetemi igényekre szabott Ansys Academic-ig.

A Moldex3D kifejezetten fröccsöntési eljárásokhoz használható szimulációs szoftver, ami ma, amikor egyre több tárgy vagy alkatrész készül műanyagból, rendkívül hasznos lehet a termékkialakítások során. A nehézség inkább abban rejlik, hogy ráébredjenek a cégek, hogy a termékfejlesztéshez, sőt, a mérnök oktatáshoz is ez elengedhetetlen.

Szemléletváltás kellene itthon a termékfejlesztési eljárásokban?

Igen, ahogyan több anyagi ráfordítás is, a kkv-knak pedig több támogatás ezen a téren a versenyképesség növelésének érdekeben. Ma már a vállalatoknak nem elég azt nézni, mit csinál a konkurencia és lépést tartani, hanem egy lépéssel előttük kell járni! Ennek része az is, hogy kevesebb selejtszámmal, kevesebb utólagos módosítással, gyorsabb termékfejlesztési folyamatokat alkalmazzanak. A végeselemes szimuláció egy olyan eszköz, amellyel nemcsak tesztelhető a leendő termék viselkedése, hanem egy strukturált fejlesztési folyamat végeredményeként optimalizált, szinte szériaérett termék állítható elő. A fejlesztő rengeteg próbagyártástól és felesleges kiadástól kímélheti meg magát, ami nyugaton már magától értetődő. Szaktudásunk garancia arra, hogy a KFI-hármas mellett elkötelezett vállalatok fejlesztései – legyen szó termékről vagy eljárásról – sikeresen megvalósuljanak.

eCon Engineering Kft.

- Hirdetés -