Már 133 napot kell várni egy építőipari szakemberre

A 30 éves Mapei megbízásából készült felmérés eredményeit a cég éves sajtótájékoztatóján ismertették.

A Mapei rendes, éves sajtótájékoztatóját először rendezték online, a magyar leányvállalat YouTube-csatornáján, szerdán. A milánói építőipari cég hazai képviselete idén 30 éves, így kisfilmben foglalták össze az elmúlt évtizedek történetét: a kft. 1991-ben indult, mindössze négyfős csapattal, majd az egyes mérföldköveket követően (Budaörsön, majd Sóskúton zajlottak üzemépítések) 2020-ra elérték, hogy napjainkban már több mint 200 embert foglalkoztatnak, és 800-nál is több partnerük forgalmazza 64 különböző, hazai gyártású terméküket. A fontosabb szakmai programjaik közül kiemelték a legjobb építőipari dolgozók elismerésére 2015-ben létrehozott Mesterek Mestere díjat, illetve a 2016-ban alapított Magyar Építőipari Szakember Közösséget (MASZK).

A kisfilmben megszólaló Veronica Squinzi elnök-vezérigazgató emlékeztetett: az 1937-es alapítás óta világszerte 57 országban hoztak létre leányvállalatokat (összesen 90-et), és 83 gyártóüzemet alakítottak ki, 10,5 ezer munkahelyet teremtve. A mamutcég 2020-as árbevétele a pandémia ellenére is meghaladta az egy évvel korábbi, 2,8 milliárd eurós szintet. A cégvezető hangsúlyozta: ezeket az eredményeket, valamint a termékeik minőségének megőrzését és továbbfejlesztését biztosan nem sikerült volna elérni a gyártás digitalizációja és a munkatársak továbbképzése nélkül.

- Hirdetés -

Markovich Béla magyarországi ügyvezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a KSH adatai szerint tavaly 9,1 százalékkal zsugorodott a hazai építőipar, de a Mapei Hungary így is 22,677 milliárd forintos nettó árbevételig jutott, ami 17,4 százalékos emelkedés. Az idei tervekről szólva kiemelte: 2021-ben a GDP 3,7 százalékos növekedésével és az építőipar kb. ötszázalékos bővülésével lehet számolni, ezért tíz százalékkal magasabb, összesen 25 milliárd forintos nettó árbevételt határoztak meg az üzleti tervben.

A kitűzött célok között szerepel a fenntartható fejlődés folytatása, „az egészség- és környezetbarát” termékek gyártása, illetve az „elsőre végleges építési megoldások” kivitelezése. Újdonságként bejelentette, hogy a közösségi médiában tavaly indított Mapei TV-n kívül más szakmai kommunikációs felületeket is létrehoznak: e-book formátumban kiadtak például egy felújítás-támogatásokról szóló anyagot, valamint lesz podcastjük és szakemberajánló rendszerük.

Megyénként átlagosan ennyi napot kell építőipari szakemberekre várni. Forrás: Mapei

A cég megbízásából indított országos szakemberhiány-kutatást három lépcsőben végezték el: tavaly februárban és júliusban, majd idén februárban kérdeztek meg összesen 4450 felújításra vagy építkezésre készülő embert. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi idő telik el az első kapcsolatfelvételtől addig, amíg az általuk felkért szakember elkezdi a munkát. Az országos átlag 133 napra jött ki, ami nagyjából megegyezik a járvány előtti, tavaly februári szinttel (135 nap).

 „Ez nagyon hosszú várakozási idő, az ideális egy-két hónappal szemben. Az adatokból úgy tűnik, hogy a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet”, mondta Markovich Béla. A megállapítását az is alátámasztja, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje: jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a pandémia előtti 97 nap helyett.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet