Már 50.000 új akkumulátoripari szakember kiképzésénél jár az európai program

Fontos mérföldkőhöz ért Európa egyik vezető, a fenntartható energia területére fókuszáló munkaerő-képzéssel foglalkozó központja, az InnoEnergy Skills Institute. Bejelentették, hogy több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban való boldoguláshoz szükséges készségeket szerezték meg. Az Európai Akkumulátor Szövetséggel együttműködve felépített képzések az akkumulátorok alapjaival az akkumulátor-kezelő rendszerekkel, az akkumulátorok tesztelésével, a biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos ismereteket nyújtó műszaki tanfolyamokig terjedtek.

Az akkumulátoripari értékláncon belüli piacok viharos gyorssasággal növekednek. A lítium-ion akkumulátorok iránti éves kereslet 2030-ra várhatóan eléri a 4700 gigawattórát (GWh) világszerte, ami a 2022-es 700 GWh körüli globális felhasználási érték több mint hatszorosát jelenti. A helyhez kötött energiatároló berendezések teljesítményei pedig 2030 végére, globálisan meghaladják a 400 gigawattot, ami a 2021 végén kapacitás tizenötszöröse lesz.

„Azt akarjuk, hogy az európai ipar vezető szerepet töltsön be a zöld átállásban. Ebbe természetesen beletartoznak a fenntartható akkumulátorok itteni gyártói, akiket akár 3 milliárd euró pénzügyi támogatással is segíteni fogunk. Ezzel és a munkaerő felkészítésével egyaránt biztosítjuk vállalataink versenyképességét, illetve az akkumulátoripari értéklánc megerősödését.” – fejtette ki Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az ágazat bővüléséhez mindenkinek alkalmazkodnia kell, mert hatalmas a kereslet a munkavállalók képzésére, továbbképzésére a több mint 700 egyedi munkakört, készséget felsorakoztató ágazatban. A szakmák köre magában foglalja a bányászathoz, tervezéshez, gyártáshoz, alkalmazásokba való integráláshoz, leszereléshez és az akkumulátorok újrahasznosításához szükséges készségeket.

„Az InnoEnergy Skills Institute révén mind az iparági szereplőket, mind a készség-és képességfejlesztő partnereket multiplikátorként mozgósítjuk, így még több tanulót segítünk hozzá a megfelelő ismeretek elsajátításához.” – mondta Oana Penu, az InnoEnergy Skills Institute igazgatója.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Skills Institute jelenleg 11 tagállam és régió – köztük Spanyolország, Franciaország, Magyarország, a göteborgi régió, Románia, Bulgária, Flandria, Vallónia, Írország, Szlovákia – támogatásával, valamint a ManpowerGroup és a NIIT ipari nagyvállalatokkal partnerségben, 10 nyelven, 35 tanulási csomaggal és 400 helyi képzési szolgáltatóval karöltve végzi az oktatási tevékenységét.

InnoEnergy Skills Institute

- Hirdetés -