Már jövőre forgalomba kerülhet a Tesla humanoid robotja

Az Optimus humanoid új zászlóshajó termék lehet Elon Musk vállalatánál, amelynek bevételei az elmúlt egy évben csökkentek valamelyest, és a 2024-es első negyedévről sem mondható el, hogy jól állnának. A Tesla kínai konkurenciával aligha tud partiban maradni az árversenyben, ezért új termékek forgalmazásában is gondolkodnak.

Elon Musk – tőle nem annyira idegen módon – merész jóslattal állt elő a vállalat humanoidjával kapcsolatban. A Tesla vezérigazgatója szerint az Optimus ez év végén vállalati belső használatra kész állapotban lesz, és 2025 utolsó hónapjaiban kereskedelmi forgalomba is kerül. A robot a Tesla legértékesebb terméke lehet, több szempontból is: egyrészt jól értékesíthető gép, másrészt a saját üzemeikben, a gyártásban is nagy hasznát veszik.

„Ha van egy érzékelő humanoid robotunk, ami képes a valóságban navigálni és kérésre feladatokat végrehajtani, akkor nincs jelentős korlátja a gazdaság méretének” – magyarázta Musk a befektetőknek rendezett eseményen a Reuters szerint. A bejelentés valószínűleg nem véletlen: pont egy olyan időszakban érkezett, amikor számos más vállalat fektet kétlábú robotokba, köztük a Honda, a Hyundai Motorhoz tartozó Boston Dynamics vagy a Figure – és ez még tényleg csak néhány jelentős gyártó a felpörgő humanoid piacon.

- Hirdetés -

Musk úgy véli, a Tesla egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy ennek a szegmensnek az élére álljon, hiszen az Optimus prototípusa már most is ellát egyszerűbb feladatokat a Tesla-gyárakban. A siker rá is férne a cégre, hiszen a vállalat nemrég arról számolt be, hogy éves összevetésben kilenc százalékkal csökkent a negyedéves bevétel, ami 2012 óta a legnagyobb visszaesés. A járműveinek értékesítése ráadásul 2024 első negyedévében több mint 20 százalékkal maradt alatta az előző év azonos időszakából származó adatnak. Nagyon kell tehát egy új sikertermék, ami egy újrapozícionálás utáni, kiszámított erőfeszítéssel akár az Optimus is lehet. A szándék bizonyára ez, hiszen a vezérigazgató hangsúlyozta: a Tesla ma már nemcsak autógyártó, hanem AI- és robotikai vállalat.

Gábor János, Okosipar.hu