Márciusban tovább csökkentek a német elektromos és digitális ágazat új megrendelései

Képünk illusztráció!

Márciusban tovább csökkentek, mégpedig négy éve nem látott mértékben a német elektromos és digitális ipar új megrendelései – idézi a Zeit Online német lap a dpa hírügynökség jelentését.

A ZVEI (Verband der Elektro- und Digitalindustrie) villamosipari és digitális elektronikai szövetség szerint az egy évvel korábbihoz képest az új megrendelések 17,8 százalékkal, csaknem négy éve a legnagyobb mértékben csökkentek az ágazatban.

Az első negyedév egészében a vállalatok 13,5 százalékkal kevesebb új megrendelést könyveltek el, mint az előző év azonos időszakában. A január-márciusi időszak 55,3 milliárd eurós értékesítési árbevétele 8,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

- Hirdetés -

A ZVEI kimutatása szerint különösen a belföldi kereslet csökkent mind márciusban, mind az év első három hónapjában.

Márciusban a belföldi megrendelések 25,7 százalékkal maradtak el egy évvel korábbitól, az első negyedévben 15,2 volt az elmaradás.

A külföldi megrendelések márciusban 11,1 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest, az első negyedévben pedig 12,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A kilátások megítélése romlott az ágazat vállalatainak körében.

„A német elektromos és digitális ipar üzleti klímaindexe négy hónap emelkedés után 2024 áprilisában kissé romlott” – kommentálta a felmérés megállapításait Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza. „Mind a helyzetértékelés, mind az előretekintő általános üzleti várakozások romlottak az előző havihoz képest” – mondta, hozzátéve, hogy javulás csak a jövőbeni exportmegrendelések alakulásáról alkotott véleményben volt tapasztalható.

https://www.zeit.de/news/2024-05/10/dickes-auftragsminus-fuer-deutsche-elektroindustrie

MTI