Még a sikertelen IIoT-teszt is hasznos

Vannak kísérleti projektek, amelyekből még akkor is hasznot húzhatunk, ha végül nem épülnek be a napi gyakorlatba.

Az IIoT-rendszerek telepítésének bevált módja az, hogy különböző próbafolyamatokat futtatunk le velük: teszteljük a technológiát, adatokat gyűjtünk, folyamatokat optimalizálunk, és csak ezek után döntjük el, hogy mit hasznosítunk az egészből. Gyakran előfordul azonban, hogy a gyakorlatig végül el sem jutó pilot eredményeit egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk, vagy töröljük, nem törődve a rejtett értékeivel. Íme, néhány észrevétlenül maradó erény, amelyek miatt jobban kellene figyelni a kudarccal végződött tesztekre is:

  1. Fejlődési lehetőségek

- Hirdetés -

Egy kísérleti projekt futtatása közben nagy kísértést érezhetünk arra, hogy ragaszkodjunk az eredeti üzleti modellünkhöz, és kifejezetten ehhez keressünk válaszokat. Pedig a jelentések részekre bontása olyan visszacsatolásokat eredményezhet, ami új lehetőségeket tár fel, így kitágíthatja a vállalat céljait.

  1. Folyamatértékelés

A kísérleti projekt segíthet leleplezni a rendszerünkben ragadt, örökölt folyamatokat, a digitális zsákutcákat és a túl kevés rálátással működő hardvereket. Ezeket érdemes alaposan dokumentálni és megérteni, hogy elérjük a lehető legátláthatóbb, így törvényszerűen leghatékonyabb gyártást. A Fujitsunak már bevált: a Kaizen programjuk optimalizálása során hamar felismerték a fejlesztési potenciálokat, és azt, hogy milyen hibákat kell kiküszöbölni.

  1. Időrabló tényezők

Az IIoT-projektek integrálásában talán az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan illeszkednek majd a meglévő szoftveres és hardveres környezetbe. Az érzékelők adatainak kinyeréséhez néha alternatív megoldásokra van szükség: technológiák kombinálása, elemzése vagy a modellező szoftver finomítása válhat szükségessé. Érdemes végigmenni a folyamaton, mert ezzel kizárhatóvá válnak az örökölt, a piacra jutási időt elnyújtó hibák.

  1. A belső kommunikáció újrahangolása

Amíg a legtöbb cég méltán büszke a belső kommunikációs csatornái minőségére, az IIoT-projektekből származó adatok próbára tehetik a legjobb riportstruktúrát is. Az adatok rögzítésére és továbbítására bejáratott módszerek stabilizálása elképesztő értékkel bír: lehetővé teszi, hogy hasznosítsuk azokat a tapasztalatokat, amelyek már bizonyítottak az operatív gyakorlatban.

  1. Együttműködés a siker érdekében

A kísérleti IIoT-projektek egyik legjelentősebb erőforrása a fejlesztés legelején kötött társulási megállapodás. Egy jól megválasztott partner komoly hozzáadott értéket képviselhet, ezért érdemes kellő alapossággal segíteni a csatlakozását.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Industry Week)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet