Még egyszer utoljára W16: bemutatkozott a Bugatti Mistral

Talán mondani sem kell, hogy horror áron érkezik a Bugatti legújabb utcai versenyautója, ám nem csak az árcédula miatt különleges. A márka legendássá vált W16-os motorját utolsó alkalommal építik be az aktuális szörnyetegbe. A típus 2005-ben debütált, az első Bugatti Veyronban, ami 8.000 cm3-es, ezer lóerős motorjával 2,5 másodperc alatt ugrott 100 km/h-ra.

„Tudtuk, hogy a Bugatti legendás W16-os motorjának utolsó közúti megjelenéséhez egy roadstert kell alkotnunk. A Chiron-korszakban ez idáig nem készült roadster, így a Bugatti W16 Mistral folytatja az örökséget, amit ügyfeleink óriási érdeklődése táplál” – idézi a Yanko Design Mate Rimac vezérigazgatót, aki úgy véli, a Mistral új fejezetet nyit a nyitott tetős Bugatti történetében.

A kocsit – a kivételes teljesítményre utalva – a franciaországi Rhône-folyó völgyéből a Földközi-tenger felé fújó erős szélről nevezték el. Külsejét továbbra is a korábbi luxusautóknál megismert formavilág uralja, igaz, modernizált változatban, ami kölcsönöz neki egyfajta vadságot (lásd az első fényszórókba döfött rúd alakú lámpatesteket – ezekből rögtön négy van, a kocsi összkerékhajtására hivatott utalni). Érdekes kérdés, hogy mi lesz a jövőben a járgány jellegzetes lefelé görbülő, patkó alakú hűtőrácsával, ha a Bugatti legközelebb elektromos sportautóval áll elő. Mivel akkora elánnal harangozták be, hogy a Mistral után nem lesz több W16-os motor, és a világ egyre ferdébben néz minden olyan innovációra, ami nem a fenntarthatóság jegyében születik, egyáltalán nem lehetetlen, hogy az X alakú hátsó lámpasor pár éven belül már egy különleges EV-meghajtást fog hirdetni.

Forrás: Bugatti

A Bugatti Mistral, ahogy a korábbi W16-osok, egy nagyon exkluzív vevői rétegnek készül: 2024-ig mindössze 99 darabot gyártanak belőle, és egyenként ötmillió eurót (kb. kétmilliárd forintot) kérnek érte. Az ára nem riasztotta el a szűk célcsoport Krőzusait: a készlet elővételben ki is fogyott.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#