Még súlyosabb chiphiány alakulhat ki az orosz-ukrán konfliktus miatt

Az előrejelzések szerint az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus negatív hatást gyakorolhat a félvezetőgyártáshoz elengedhetetlen neon- és palládiumellátásra – írja cikkében a Protocol.

Ahogy arról már a NEW technology magazin is beszámolt, az Egyesült Államok komoly erőfeszítéseket tesz a félvezetőipar támogatására. Arra kívánnak megoldást találni, hogyan háríthatják el az ellátási nehézségeket.

Oroszország élen jár a neon- és palládiumtermelésben, amelyek a chipgyártás fontos elemei. A neont a félvezetők előállításánál használt lézergázokhoz alkalmazzák, ami az orosz acélgyártás mellékterméke, és Ukrajnában végzik a tisztítását. A palládium többek között a szenzorok és a memória előállításához szükséges.

Az orosz-ukrán konfliktust megelőzően Amerikában már törekedtek arra, hogy a félvezetőgyártók diverzifikálják beszállítói láncukat, ezzel kívánták csökkenteni a felmerülő akadályokat. A céljuk az alternatív anyagforrások megtalálása volt, de a kialakult háborús helyzet ennek ellenére is súlyosbítani fogja a chiphiányt, ami további nyomást gyakorol többek között az autóiparra. A probléma még súlyosabbá válhat a jövőben, hiszen a megrendelések várhatóan növekedni fognak.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#