- Hirdetés -

- Hirdetés -

Még véget sem ért az előző, de már itt van az 5. ipari forradalom

Felgyorsult világunkban egymást érik a technológiai újdonságok. Szinte még meg sem értettük, milyen hatásai vannak az egyiknek, már nyakunkon a következő – így van ez az ipart átformáló tendenciákkal is. Az 5. ipari forradalomban – a korábbi paradigmaváltásokkal ellentétben – azonban egyvalami új: az embereké lesz a főszerep. 

A dán Universal Robots az elsők között kezdett olyan ipari robotok gyártásával foglalkozni 2008-ban, amelyek szó szerint az emberek mellett működnek. Míg a legtöbb ipari robot a biztonsági ketrecek rácsfalai mögött tevékenykedik, addig a vállalat kereskedelmi forgalomban is kapható robotjait valóban a gyártósorra telepítik a megrendelők, az emberi munkások közé. Ez első hallásra elég bizarr ötletnek tűnhet, és felveti a kérdést, hogy vajon mit érezhet ilyen esetben a robot mellett dolgozó munkás?  

Az ipar 4.0 a gépek és rendszerek összekapcsolhatóságáról szólt az optimális teljesítmény elérése érdekében. Az ipar 5.0 (5. ipari forradalom) azonban ennél többet nyújt, tovább növeli ezt a hatékonyságot és termelékenységet azáltal, hogy újradefiniálja az emberek és a gépek közötti kölcsönhatást. Az új korszak egy olyan nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb ipari valóság megteremtését célozza meg, ahol a gépek nem elveszik a munkát, hanem kifejezetten az unalmas, lélekölő, ismétlődő folyamatokat végzik el, és közben a munkások felügyelik őket.  

A Rogers Corporation például úgy integrálja a gyártási folyamatba a robotokat, hogy a korábbinál sokkal magasabb minőségű és személyre szabottabb szolgáltatást nyújthasson, amit a weboldalukon található videókon igyekeznek is szemléltetni. Az arizonai székhelyű cég különféle anyagokat gyárt fogyasztási és elektronikai termékek széles palettájához. 

Az ipar 5.0 lényegi eleme a tömeges testre szabás, azaz egy olyan gyártási folyamat kiépítése, melynek végén minden egyes megrendelő az igényeinek legmegfelelőbb, szinte teljesen egyedi termékhez juthat hozzá, annak ellenére, hogy maga a gyártási folyamat standardizált, és kielégíti a tömegtermelésre jellemző hatékonysági elveket is. 

A kombinált emberi és robot munkaerő egy új vezetői szerepet is kíván, melynek a neve a legtöbb helyen várhatóan robotikai vezérigazgató (CRO) lesz. A CRO az a vezető személy, aki a robotikával és az intelligens operációs rendszerekkel kapcsolatos összes tevékenység megtervezéséért és irányításáért felel. A Myria Research jelentése alapján 2025-ig a feldolgozóipar, a logisztika, az agrárgazdálkodás, valamint az olaj-, gáz- és bányászati ​​ágazat több mint 60%-a rendelkezik majd CRO-val. 

Ami a technológiát illeti, nincs visszaút. Az Európai Gazdasági Szociális Bizottság (EGSZB) szerint „A robotizált, automatizált ipar kiépülése elkerülhetetlen folyamat.” Noha nem lehet figyelmen kívül hagyni az 5. ipari forradalom létezését, vannak alapvető kérdések, amelyekkel a gyártóknak és a politikai döntéshozóknak a közeljövőben foglalkozniuk kell. Egy kutatásról szóló cikkben a tudósok megkérdőjelezték a „szélsőséges automatizálás” hasznosságát. 

Miközben a gyártók átgondolják ezeket a lehetőségeket, nekik is tervezniük kell, fel kell készíteniük a munkatársakat, és meg kell szerezniük a megfelelő ismereteket, kidolgozni a megoldásokat. A kérdés nem az, hogy egy adott iparág részesül-e a robotika előnyeiből, hanem az, hogy miként kell felhasználni a technológiát. 

Hegyi Heni/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet