Megelőzhető a kényszerű gépleállás?

A válasz: Igen! De a kérdés: Hogyan?

A kényszerű leállások, gépmeghibásodások rengeteg problémát jelentenek az ipari szereplőknek, ami nemcsak presztízsveszteséget okoz, hanem komoly anyagi károkat is. A megelőző karbantartás éppen ezért rendkívül fontos a gyártóvállalatok számára, hiszen a folyamatos szervizelési ciklusok megelőzik a hirtelen gépleállásokat, előre beütemezhető a karbantartási periódus.

Előregondolkodással megoldható a probléma

Számos gyár és gép még nem állt át a digitális korszak adta új lehetőségekre, pedig az adatok nyomon követése, elemzése kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi a gyártás karbantartását is. Sok esetben elegendő a meglévő eszközök „felokosítása”, hálózatba kapcsolása ahhoz, hogy megfeleljenek a kor kihívásainak. A megoldást a nagyvállalatok számára az IoT Gateway szoftver jelenti, amelyet már meglévő vagy az új gépekhez is használhatunk, gyártótól függetlenül, mellyel átláthatóvá válik a működés. Valós időben figyelhetjük a termelési folyamatokat, illetve az olyan fontos tényezőket, mint a hőmérséklet, nyomás, rezgés és még számos releváns információ.

- Hirdetés -

A böngészőalapú IoT Gateway szoftvert gyorsan, kényelmesen és programozásmentesen konfigurálhatjuk, helyezhetjük üzembe az integrált webes felületen keresztül, amelyet saját elképzeléseink és adatstruktúránk szerint alakíthatunk. Az eszköz nem avatkozik be automatizálási logikába, és egyszázad másodperces mintavételezési sebességgel képes a gépekről adatot gyűjteni.

Ne bízzuk a véletlenre

Számos véletlen és váratlannak gondolt esemény kiszámítható és kivédhető lenne, ha megfelelő figyelmet fordítanánk a gépek állapotára. Az ODiN (Online Diagnostics Network) szoftver éppen a nem várt események megelőzését szolgálja, méghozzá a mesterséges intelligencia segítségével. Ezáltal a hirtelen géphibák, nem tervezett karbantartási munkálatok helyét az előre meghatározott és időzített szervizciklusok veszik át. Ez azért kulcsfontosságú, mert egy-egy leállás végzetes lehet, és emellett rendkívül költséges beavatkozást igényelhet, valamint a gépen esetlegesen rosszul elvégzett beállítások miatt akár jóval a várható élettartam előtt véglegesen meghibásodhatnak az alkatrészek. Az ODiN szoftver főként hidraulika tápegységek működését méri. A prediktív analitika már akkor jelzi a hibát vagy eltérést, amikor a mért és a megadott paraméterekből származó differenciából még nem feltétlenül következtetnénk rá. A mesterséges analitikai rendszer felfedezi a tényezők közötti összefüggéseket, és megfelelő konzekvenciát von le belőlük.

Gépek „felfegyverzése” szenzorokkal

„A gyártás szenzorokkal történő felszerelése azt jelenti, hogy megtettük az első lépést az ipar 4.0 felé” – mutatja be a Bosch Rexroth saját fejlesztésű adatgyűjtő berendezését, a Connectivity Kit-et Rehák Bálint, a vállalat ipar 4.0 és digitalizációs menedzsere. „A cél, hogy a termelésben az adatalapú döntéshozással magasabb szintre kerüljenek a gyártási folyamatok. Ezzel elő tudjuk segíteni a dinamikus, szoftveres folyamatoptimalizálást és a gyártási hibák drasztikus csökkentését. Ez végső soron jelentős költségmegtakarítást jelent, méghozzá úgy, hogy a termelési rugalmasság növekedni fog.” A Connectivity Kit transzparens képet ad a gépek működéséről és adott esetben az ideálistól eltérő állapotáról. Az érzékelőkbe érkező adatok a felhőben vagy lokális szerveren gyűlnek össze, melyeket különböző célokra lehet felhasználni, attól függően, mire van szükség: például intralogisztikai folyamatok vagy éppen a gépek állapotának elemzése. „A szoftveralkalmazás eltérés esetén üzenetet küld a felhasználónak, aminek segítségével időben, még a probléma kialakulását megelőzően nyújt megfelelő információt a kezelőknek.” – teszi hozzá Rehák Bálint.

Biztonságban az adatok

A mesterséges intelligencia akkor működik jól, ha rengeteg adat áll a rendelkezésére, és több forrásból is gyűjtheti azokat. Ha nagy mennyiségű adattal dolgozunk, akkor mindig felmerül a biztonság kérdése, hiszen az információk illetéktelen kezekbe kerülése esetében, az komoly károkat okozhat a vállalat számára. Az adatkezeléssel kapcsolatos félelmek legfőképpen azért alakulhattak ki, mert a vállatoknál gyakori az a tévhit, hogy a felhőben tárolt adatok könnyen eltulajdoníthatók. A Bosch Rexroth élen jár a kiberbiztonsában. Az adatlopás megelőzése érdekében a vállalat magas biztonsági szintű hálózati kapcsolatot biztosít a felhőalapú megoldások esetén, de lokális szerveren való adattárolásban is segíti ügyfeleit.

Igények szerinti megoldások

Minden vállalat tisztában van azzal, hogy milyen kieséseket jelent számára, ha üzemzavar lép fel. Ügyfeleinknél minden esetben testre szabott megoldásokat valósítunk meg, melyek komplex, rendszerszintű, célorientált megközelítésben kerülnek kialakításra. Az említett megoldások hosszú távon biztosítják a vállalkozók számára azt az értéket, amelyet a Bosch Rexroth munkatársai szerviztevékenységgel is támogatnak.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -