Megérkezett a 3D Systems legújabb végtermék gyártásra tervezett alapanyaga

A koronavírus járvány következtében időnként akadozó szállítás egyre több gyártót ösztönöz a házon belüli additív gyártással történő alkatrész pótlásra. Mivel a 3D nyomtatás ipari felhasználása a gyors prototípus készítéstől a direkt gyártás irányába tolódik, ezért az egyik legnagyobb 3D nyomtató gyártóként a 3D Systems is különösen nagy figyelmet fordít olyan alapanyagok fejlesztésére, amelyek alkalmasak tartós, beépíthető alkatrészek előállítására. Az amerikai vállalat legújabb fejlesztése a Figure 4 Rigid White, egy olyan kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező biokompatibilis fehér műgyanta, amely amellett, hogy jól ellenáll a különböző környezeti hatásoknak, a Figure 4 technológiának köszönhetően gyors és pontos végtermék gyártást tesz lehetővé.

Erős és ellenálló

A Figure 4 gépeknél is alkalmazott fotopolimer 3D nyomtatási alapanyagok UV fény hatására térhálósodnak, ezért korábban az egyik legnagyobb kihívás a hosszú távú környezeti stabilitás megoldása volt. A legújabb fejlesztések az UV fény utólagos szerkezet módosító hatását már jelentősen csökkenteni tudják, ennek köszönhetően a Figure 4 Rigid White hosszú távon is képes megőrizni kezdeti anyagtulajdonságait és ellenállni a környezeti behatásoknak, amely alkalmassá teszi beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt.

- Hirdetés -

Tartós fehérség

Az egyik legnagyobb eredmény a Figure 4 Rigid White esetében, hogy sikerült a fejlesztőknek egy olyan fehér fotopolimert létrehozniuk, amely a korábbi anyagokkal ellentétben – amelyek napfény hatására besárgultak – képes akár évekig megőrzi tiszta, fehér színét.

 

Izotróp tulajdonságok és biokompatibilitás

A Figure 4 technológiával izotróp alkatrészek készülnek, amely azt jelenti, hogy a kinyomtatott tárgyak homogén felépítésűek és mechanikai tulajdonságaik irányfüggetlenek, amely azért előnyös, mert nem csak meghatározott irányokban lesz terhelhető felhasználás során a termék. Az elmondottaknak  köszönhetően a gyártás során nincs szükség az alkatrész későbbi terhelését figyelembe vevő orientálásra.

A Rigid White megfelel az ISO10993-5 és az ISO10993-10 szabvány követelményeinek, így ez a biokompatibilis alapanyag alkalmas akár egészségügyi alkalmazáshoz is.

 

Felhasználási lehetőségek

Ez a műgyanta a hőre lágyuló polimerekhez hasonló viselkedést mutat, szakadást megelőzően jelentős deformációra képes, így ideális a snap-fit (összepattintható illetve illeszkedő) alkatrész egységek elkészítéséhez.

Felhasználási területek:

  • Biokompatibilitást igénylő orvosi eszközök
  • Elektronikai burkolatok, kis alkatrészek, egyéb készülékek
  • Motorházak, burkolatok, védőburkolatok
  • Bepattanó kötések
  • Sablonok, szerelvények
  • Funkcionális prototípusok és kis szériás végtermék gyártás

 

A Figure 4 termékcsalád kiemelten fontos fejlesztési területet képvisel a 3D Systems stratégiájában, a technológia gyors, precíz és költséghatékony gyártást tesz lehetővé, az újabb és újabb különféle tesztlaborok által bevizsgált építőanyagok pedig széles felhasználási lehetőséget kínálnak a tervező mérnökök, formatervezők és gyártók számára. A Figure 4 Standalone, Modular és Production ipari 3D nyomtatási rendszerek a felhasználási igényekhez igazítva kínálnak skálázható bővítési lehetőséget a gyártás optimalizálására.

 

További információért kattintson a linkre: Figure 4 3D nyomtatók és alapanyagok

Kvint-R

Akár ez is tetszhet